Reisje naar Zuid Limburg, het weer belooft magnifiek te worden en we hebben een mooie Bed&Breakfast kunnen boeken net over de grens bij Maastricht. Twee dagen voor vertrek is er weer een Covidmaatregel, Zuid-en Noord Holland zijn niet welkom in België….tja, moet je dan alles omgooien of gewoon gaan? We zijn gewoon gegaan, gezond verstand gebruiken en veilig afstand nemen, mondkapje dragen en zoveel mogelijk buiten blijven.

Anne Kok, mijn wijnreis-inspiratie -vriendin roept al jaren: “Ga naar Sapere in Genoelselderen!” en ja ik kan vier nachten boeken, met de mazzel dat op maandag de gastvrouw het diner bereidt.
Sapere dus, het ligt in Haspengouw, een oude vierkantshoeve met zeven kamers, alle kamers zijn uniek en zeer stijlvol en gastvrij ingericht, overal is aan gedacht, en het leuke is dat het een toplocatie heeft tegenover het Wijnkasteel en twee zeer toegewijde gastvrouw en gastheer heeft.

Op het grote terras bij het Wijnkasteel, 50 meter vanaf Sapere

Je voelt je direct welkom, Manon en Jan zorgen voor je; Jan, weet alles van de omgeving en is een fanatieke fietser, en dat zijn wij ook! Jan geeft informatie over de fietsroutes rond Maastricht en schrijft een briefje met knooppunten die nog makkelijker te fietsen zijn dan in Nederland, autoluwe paden en vals plat tot steil naar boven en naar beneden, grote blauwe borden duidelijk voor iedereen.

Geen wind, veel zon, weinig toeristen 100% garantie voor drie dagen lange mooie tochten, ik zet de highlights op een rijtje:

 1. Wijnkasteel Genoelselderen, wordt wel het mooiste wijngoed van de Benelux genoemd, neem een rondleiding langs de oude bomen en de rozentuin, de oude wijnkelder en proef de mooie wijnen, zeker de mousserende.
 2. Fiets naar het kleine dorpje Kanne, ga lunchen bij Auberge op het terras! Heeft een Bib-gourmand en het ligt zo mooi naast Chateau Neercanne.

  Burrata, tomaat uit de tuin en oude balsamico

 3. Bezoek een wijngaard!  Limburg heeft er zoveel, proef de wijnen en loop een stukje in de wijngaard, en koop de wijn die je lekker vindt, want de oplages zijn meestel klein en worden lokaal verkocht.
 4. Ga lunchen in het Wijnrestaurant op het Land in de wijngaard van Stan Beurskens, nog open tot 11 oktober, je waant je in Zuid Afrika, het eten is verrukkelijk, verzorgd door Mes Amis in Maastricht, een deel van de stokken zijn gerooid om dit pop-up restaurant neer te zetten, je zit als een koning naar buiten te kijken terwijl je nipt aan een glas van Wijndomein St. Martinus.
 5. Ga daarna naar St.Martinus, het proeflokaal, dat ligt een stukje rijden vanaf de wijngaard waar het pop-uprestaurant staat, en neem je tijd om daar rond te kijken, boek een rondleiding als het lukt! Het leuke is dat Stan werkt met nieuwe druivenrassen en gaat voor wijnen die je kan bewaren, dus de rode wijnen zijn krachtiger in alles, knap werk om dat te doen. Maar…..hij is onze Flying Winemaker van Nederland hij helpt vele wijnbedrijven met het opstarten in de wijngaard, en het wijnmaken. Ik vergeet nooit meer het moment, oktober 2011 een masterclass voor wijndocenten in Den Haag,  dat hij stond te vertellen hoe hij het oogstmoment bepaalt: continue proeven of de druiven rijp zijn, wanneer de pitten geen bitters meer hebben is het zover!

  Tis toch net Zuid Afrika? Wijnrestaurant op het land

 6. Zeker naar Domein Holset gaan! een klein wijndomein dichtbij Vaals, zowat naast St. Martinus. Daar wordt alleen mousserende wijn gemaakt, je kunt er ook overnachten, als je geluk hebt, want ze zitten continue vol, ik zie de uitzichten en snap waarom, waw, wat een geweldige plek! en het dorpje is een parel, vakwerkhuizen en kleine pleinen, schattige restaurants en zeer vriendelijke mensen, je voelt je ook hier welkom.
 7. Ga naar de Heerlijkheid Vijlen als je met een groep/familie een bijzonder uitje wilt! Veel gasten vergelijken het hier met Toscane of de Dordogne.  Nou, dat scheelt dan een heel eind rijden… Tja…..Zuid-Limburg, zegt de sympathieke Bas Hoogland die samen met Jeannette de huizen exploiteert en garant staat voor 100% gastvrijheid en genieten. Je kan het kleine huis huren van 2-4 personen of het grote huis met max. 6-12 personen. Ik ken hen uit mijn hotelschooltijd, we hebben elkaar weer bijgepraat met uitzicht op de vallei en ik ben een beetje jaloers op grote families…..

  Bas Jeannette Lies en Jaap

 8. Maastricht is een verhaal apart, we zijn er kort geweest, het was voor mij te druk, ik durfde niet binnen te eten, dus lekker bij Petit Café Moriaan, het oudste café van Maastricht, op het terras  een lekkere salade Niçoise gegeten met wijn van Sauter erbij, een stil mooi pleintje achter de Stokstraat, met ontzettende leuke bediening, met lef en humor, heerlijk was het!
 9. Margraten, het Amerikaanse kerkhof, daar moet je echt heen, indrukwekkend, meer dan 8300 graven daar, in een soort van waaier, een stuk historie die ons doet beseffen dat oorlog gruwelijk is, en dat zo’n dorpje zoveel slachtoffers heeft moeten begraven, land werd onteigend om ruimte te maken voor duizenden amerikanen die daar nu hun rustplaats hebben.

Ons uitje naar Zuid-Limburg was een succes, het voelde echt als vakantie, en wat zijn de Limburgers gastvrij, het fietsparadijs bestaat🚴🏻💚