Zuid Afrika blijft verbazen, zeker als het gaat om de wijnindustrie.

In mijn vorige blog heb ik een paar highlights gegeven van mooie plekken om te eten en te slapen.

Nadat Karen terug is gevlogen ben ik een rondje gaan doen voor Damiano en Belinda d’Alba.

Zij runnen samen met de ZimSomm Pardon Taguzu  African Wines.

Dit is het verhaal:

In 2016 leerden de Nederlandse Belinda en haar van origine Italiaanse man Damiano D’Alba tijdens een bezoek aan Zuid-Afrika Pardon kennen. Geïnspireerd door zijn levensverhaal en dat van de andere ZimSomms, besloot het echtpaar om (net als Jancis Robinson) bij te dragen aan de financiering van hun deelname aan het WK. Recent zijn Belinda, Damiano en Pardon nog nauwer gaan samenwerken: gezamenlijk hebben ze importbedrijf en wijnwinkel African Wines opgericht. Een ‘Joint Adventure’ noemen ze het zelf. Hun missie: een uniek assortiment van Zuid-Afrikaanse kwaliteitswijnen, gemaakt door kleinere wijnproducenten die een bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap en of de plaatselijke natuur.

Manor House van Druk My Niet

Ik dacht dat ik ze allemaal kende; de mooie wijnbedrijven, zeker die in ons land te koop zijn, maar nee, African Wines verrast mij en velen met spannende gastronomische wijnen.

Ik ga een lijstje geven met wijnmakers en wijngaarden die ik bezocht heb december 2018:

Dalla Cia, nee geen CIA! wel Giorgio en George Dalla Cia in Stellenbosch, lunch en proeven, een mooie plek om overdag italiaans te eten en wijn te drinken, veel Italie op de kaart.

Aslina, wijnmaakster Ntsiki Byela, zij is de eerste zwarte vrouwelijke wijnmaakster van Zuid Afrika.

Kyburg in Devon Valley, een goed gesprek met Fred Rüst, tijdens de koffie met zelfgemaakt kerstbrood van zijn sympatieke vrouw.

Druk my Niet in Paarl, uitgebreide proeverij met Dorothee Kirchner en familie, je kan er slapen in één van de cottages op een rustig en scenic gelegen landgoed.

Paserene in Franschhoek proeven met Martin Smith, wijnmaker met visie, en een supermoderne tastingroom.

proeven bij Martin Smtih

Black Elephant Vintners in Franschhoek een gesprek met Jacques Wentzel, een verhaal van drie mannen die elkaar toevallig tegenkwamen en wijn zijn maken en wat voor wijn! Amazing Grace, oh my God!

Lithos Wines in Wedderwill County Estate proeven Lorraine Emery, wijngaarden in een natuurreservaat.

Momento Wines in Botriver, proeven met Marelise Niemann, klik op het filmpje, wat een wijnmaakster!

En natuurlijk het uitgebreide bezoek aan Reyneke Wines, waar ik met Ishaan Lilje en Lizanne uitgebreid gesproken en geproefd heb.

proeven in de tasting room van Reyneke

Na mijn bezoek aan Botriver ben ik naar Stellenbosch gereden om nog even bij te komen van alle indrukken van de drie dagen praten en proeven, eten en logeren bij de wijnmakers/wijnhuizen.

Het vliegtuig van KLM vertrok middernacht; ik heb me in mijn stoel genesteld en een heerlijke terugvlucht gehad, ik zat met een big smile aan boord.

Op naar het volgende bezoek aan de talentvolle jonge wijnmakers!

wijngaard van Druk My Niet