Wijn zonder alcohol staat tot soep zonder zout?

Voor de volgende stap op weg naar DiplomaCourse eindstreep ga ik onderzoeken wat wijntjes en sterke drankjes zijn met lager alcohol of zero alcohol.

Is er een markt voor, en hoe zit het met de consumptie, is er wijn die drinkbaar is?

De wijntjes met lager alcohol, dus rond de 8-9 procent zijn bijna allemaal zoet, ik laat die staan, want ik wil ‘droge’ wijn.

Ook zijn die wijnen het net niet….of ik drink een mooi glas wijn of helemaal niet.

Ik ben altijd tegen wijn zonder alcohol geweest omdat ik alles wat ik proefde onwijs vies vond, ieder slokje was niet lekker genoeg, en ik koos voor Fevertree tonic, Big spicy Tom’s  of Pellegrino.

En dat doen met mij heel veel consumenten.

Ik wil meer grip te krijgen op dit fascinerende onderwerp, het mij intrigeert mij, de markt stijgt, heel veel mensen willen minder drinken, kijk naar ‘dry january’, naar alcoholvrije dagen, maanden en jaren, we willen minder, we willen gezonder, afvallen, fitter zijn.

Alle nare aspecten van alcohol op een rijtje: verslaving, gedragsverandering, verkeersonveiligheid, ziektes, zwangerschappen, medicijngebruik, zware diëten, religie, cultuur, de moslims en buddisten drinken niet, bedrijfsborrels waar werknemers wegblijven.

Het is zo normaal om altijd een borrel te doen, je valt er vaak buiten als je geen alcohol wilt, zo van: wat drink jij dan?

Het lijkt erop dat drinken het nieuwe roken wordt, oh help daar gaat mijn wijnleven! daar gaat de wijnindustrie, gaat het zo ver komen dat alcohol uitgebannen wordt?

Dus ik ga met Akiko Tanaka, mijn maatje van de studie WSET 4 bij Wiljan Dorrepaal en Joris Snelten op audiëntie; bij de grootste importeur van Nederland Delta Wines, mijn zoon Pieter is mee, heeft grote interesse in alcoholvrije wijn en drank, ook hij kan slecht ertegen en wil lekkere drankjes drinken.

Wij proeven vier wijnen en vier spirits, de wijnen zijn okay, vooral de bubbly en de Cabernet Sauvignon uit Chili, de gins zijn verschillend, we hebben een favoriet, Nona, en horen hoeveel extra kruiden erbij moeten om dezelfde smaken te krijgen.

Het maakproces van de wijnen is als volgt: de wijn wordt gemaakt door de suikers te laten vergisten, dit wordt omgezet in alcohol. Je hebt dan echte wijn, maar de alcohol moet eruit.

Het begint al in de wijngaard, de druiven worden vroeger geplukt, er is minder suiker potentieel aanwezig, dit zorgt voor lager alcohol.

Nadat de wijn gemaakt is moet de alcohol eruit.

Daar heb je een aantal productieprocessen voor:

Membraam filtratie, onder vacuum distilleren, spinning cone kolommen, omgekeerde osmose, er komt dus een extra stap bij.

De alcohol verdwijnt, en zuren, tannines, fruit blijven over.

Je mist dus de alcohol, die ook de smaak draagt, en het zoet brengt.

Het is dus een technische wijn, een maakwijn, maar wat wij proefden was drinkbaar, ik zou dankbaar zijn als dat in mijn glas zou komen.

Ook de whiskeys worden gemaakt van de most van de whisky, niet het distilleren van gerst, nee inweken en concentreren.

De gins worden gemaakt met jeneverbes, cardamom, sinaasappelschil, rozemarijn, pepers, en nog veel meer, en dat proces heeft dubbel zoveel kruiden nodig omdat de pure alcohol eruit blijft.

La Source ,dé importeur van kwalitatieve alcoholvrije wijnen en dranken, zegt dat de markt gigantisch groeit, de vraag is hoog, er wordt veel getest, ze willen hoge kwaliteit leveren.

Een gaaf ding is dat de prijs lager is: lager btw-tarief, lager accijns, en het allerbelangrijkst heel weinig calorieën, en we blijven glashelder.

We zijn twee uur in gesprek, dit was mijn eerste proeverij zonder spuugbak, we waren energiek en fris en hebben ervaren dat er een markt is voor zero-alcohol, de wijntjes zijn goed, de spirits ook.

Kom maar op Nederland, sommeliers ontwaak, vliegtuigmaatschappijen, nooit meer agressie door drank, cafe’s come on, kies wat moois!

Zero alcohol heeft het toekomst?

Graag jullie mening?