Ik ben een kind van de zee, geboren in Yerseke, vader was mosselkweker, heb leren zwemmen in de oesterputten; de Oosterschelde mijn jeugdhonk,  krabscharen, oesters, mosselen iedere week op ons bord.

Er is een wijnhuis in De Kaap wat heel dichtbij dit mooie gevoel komt; Fryer’s Cove uit Doringbaai.

Het wijnhuis, uit de kleinste ward van Zuid Afrika, Bamboes Bay, staat zowat in de zee, in de Atlantische Oceaan, dichterbij kan niet. De druiven groeien op 500 meter van de kust, op een zand-kalksteen, met schelpjesresten in de bodem, en er is altijd wind, daarom is het daar lekker koel, geen warmte-stress, gezonde druiven die een natuurlijk laagje zout hebben wanneer ze geplukt worden.

“forged of the earth , tempered by the sea” dat is het slogan van Fryer’s Cove Vineyards.

Natuurlijk evenwicht in de wijngaard door het zout, door de schone wind, door de koele temperatuur, het wordt niet warmer dan 25 graden daar, maakt dat Fryer’s Cove goede gezonde druiven kan laten groeien, weinig pesticiden, geen kunstmest, gezonde wilde bloemen tussen de stokken, kortom een levende bodem, en geen gevaar voor schimmel en ziektes.

De locatie van Fryer’s Cove, het is een stukje rijden vanaf Kaapstad, is 300 kilometer ten noorden van the mother city, van de West Coast naar de Wild Coast zegt Jan van Zyl, de wijngaardman.

De druiven die daar heel erg graag groeien zijn Sauvignon Blanc en Pinot Noir, cool-climate-grapes zeg maar.

Wijnmaken is traditioneel, kleine productie, en van de opbrengst van de wijn gaat 40% naar de community.

De druiven worden rijp geplukt, met genoeg suikers en aroma’s, en worden in de oude visconservenfabriek verwerkt tot wijn.

De man die de wijngaarden onderhoudt, Jan van Zyl was bij African Wines on tour, ik heb een interview gehad, en bij Steam Scheveningen een proeverij bijgewoond.

Doring Bay, Pinot Noir The jetty, alleen daar verkrijgbaar, Syrah, minioplage en Bamboes Bay op de pier bij de voormalige visconservenfabriek

We proefden vier wijnen: Doring Bay, Bamboes Bay en Blanc Fumé, en Pinot Noir

  1. Doring Bay: knisperend fris, limoen, vers gras, heerlijk zuren, schone zuivere wijn, echt SB, maar niet over de top in zuren en aroma’s.
  2. Bamboes Bay: vederlichte zuren, passievrucht, limoen, zeewier, kalk, elegante wijn, zo wil ik hem drinken, en dan bij oesters.
  3. Blanc Fumé: intense neus. mineraal, citroen, perzik, witte bloemen, kalk, en mooi rond mondgevoel, de zuren zijn versmolten, de wijn heeft lengte en spanning, gastronomische wijn.
  4. Pinot Noir: rokerig, stallig, kers, aardbei zachte tannine, mooie zuren, en lengte, gewichtige elegantie.

Pardon Taguzu, jan van Zyl en Lies bij African Wines

Deze wijnen maken indruk, ze zijn goed geprijsd, te koop bij African Wines in Scheveningen waar Pardon Taguzu de scepter zwaait met de flair van een sommelier, en kennis van en vakman.

Maandag 20 mei heb ik de Blanc Fumé geschonken bij Fnidsen Alkmaar bij een wijn-spijsdiner in de wijnlounge, blijer kan je mij niet maken!

Onno Kleyn heeft dit stuk geschreven voor de Volkskrant 25 mei

Margot van Lieshout WSET DiplomaCourse maatje heeft deze lofzang gemaakt