Bye bye KLM,  januari 2017, en nu twee en half jaar later maak ik de balans op.

“Waarom doe jij dit allemaal”, die vraag krijg ik wekelijks te horen van wijnmensen, ex-flessenklanten, en van cursisten.

Mijn familie en vrienden weten het: ik ben WIJN, had zo moeten heten bij mijn geboorte, iets met vino, wine, vin, maar mijn ouders dronken alleen brandy en advocaat. Niemand in mijn jeugd wilde goede wijn, er was nog geen cultuur om mij heen, behalve ome Jaap, die gaf mij een slok Grand Cru Classé toen ik 18 jaar was, en daarmee is het HET begonnen.

Ik wil alles weten van wijn, waar, hoe en waarom?

chateau Bethlehem, waar ik in C4, een van de kasteelkamers heb gelogeerd tijdens het eerste jaar, en waar de mooiste diners werden gegeven en de leukste bar was.

De rode draad in mijn leven is wijn, voor, tijdens en na de Hotelschool Maastricht, daar werd het serieus door de wijnlessen van Jan Vlasman, hij was de gedreven wijndocent die ons meetrok naar de gebieden van Frankrijk, Italië was net in opkomst en nieuwe wereld bestond nog niet. De reizen naar Elzas, Champagne Bourgogne en Rhone hebben mijn leven de wijn laten zien.

Er was geen weg terug, ik ging in de horeca werken, in restaurants, in hotels, en in vliegtuigen.

Altijd ging en gaat het bij Lies over het grote genieten, hoe is het eten, hoe is de wijn, zijn de glazen goed en waar zitten we nu?

Dus nu aan het eind van mijn werkcarriëre, ik ben met pensioen, doe ik de meest moeilijke, brede, internationale wijnstudie, met als doel: ik wil alles weten van wijn.

Master of Wine Romana Echensprenger, specialiste in Biodynamie

Ik ben begonnen in september 2016, je krijgt 20 lesdagen, door Masters of Wine, en je moet zes modules halen:

Unit 1, de wijnmarkt, een scriptie schrijven en een onderwerp bestuderen, zie mijn blog over Alcoholvrij

Wijnbouw en wijnmaken, Unit 2,dit moet je allereerst doen, de basis van je studie.

Spirits! Unit 4, alles over sterke drank, iets wat ik ver voor mij uit heb geschoven, maar uiteindelijk gehaald heb

Sparkling Unit 5, alles mousserende wijnen die gemaakt worden, over de hele wereld van simpel tot vintage champagne.

Fortified, versterkte wijnen, sherry, madeira, port, vin doux naturel, muscat, en meer. De laatste modules theorie en proeven

Al dit zijn de keyfactors die je per gebied/land moet weten bij het volgende examen; van wijngaardbeheer, van wijnmaken, van druivenrassen, van de markt, van de streek, de bodem, het klimaat, de geschiedenis, wetgeving en zaken die nu lopen.

zo zomaar een vraag kunnen zijn bij Unit 3

Unit 3 komt eraan, eind oktober is het zover, zes open vragen, drie uur de  tijd, in opstelvorm, en het kan over alles gaan.

Het proefexamen is proeven van 12 wijnen in groepen van drie, vier flights en die moet ik per wijn uitschrijven:

Iedere wijn mag je 9 minuten over doen: kijken, ruiken proeven en conclusie.

Dus je schrijft 12 kantjes vol over de wijnen, je krijgt een pauze van een half uur na zes wijnen gelukkig.

Mijn voorbereiding is begonnen, ik proef iedere week met een groep die dezelfde studie doet en ik studeer iedere dag minimaal vier uur , er staat 300 uur voor.

Vier maanden knallen, alles over wijn, de hele wereld, leuker is er niet voor mij!

Om te starten moet je minimaal WSET level 3 gedaan hebben, vinoloog telt niet mee, omdat je de Systematic Approach of Tasting moet kennen.

Je kan het voortraject doen bij Winefields in Amsterdam, of bij de Wijnstudio die landelijk opereert.

DiplomaCourse doe je bij WineWise of je gaat naar Oostenrijk naar de Weinakademie.

De komende vier maanden, zit ik in een wijnboek, mijn laptop, ben ik aan het schrijven of wijnproeven, je mag me altijd alles vragen, zolang het maar over wijn gaat.