2020 is begonnen met een dry january, elk jaar doen er steeds meer mensen mee met de alcoholloze maand.

Ik hoor om me heen hoe fijn het is om geen alcohol te drinken; je bent fitter in je lijf, helderder in je hoofd en je raakt enkele kilo’s kwijt.

Ik heb verzameling gemaakt van de actuele wijntrends.

* We gaan over op lager alcohol, of wijn zonder alcohol.
* Als we drinken kiezen we betere wijn, minder in kwantiteit wel hogere kwaliteit.
* Dry January is voor velen het moment om niets te drinken, 41.466 deelnemers deden Ik Pas 
* We gaan over onbekende druivenrassen, we willen wat nieuws.
* Natuurwijnen zijn in, we willen meer  wijn zonder sulfiet van biologisch gekweekte druiven.
* Nederlandse wijn is upcoming, door de sublieme oogst van 2018 is deze wijn kwalitatief vooruit gesprongen.
* Rode wijn mag lichter, minder alcohol, minder vol, trend is gekoeld schenken.
* Wijncursussen zijn geliefd, steeds meer wijndrinkers willen weten hoe het zit met wijn.
* De flesprijs in de horeca staat onder druk, doordat de klant weet wat de inkoopsprijs is.
* De app Vivino groeit, de consument wordt geholpen wijn te kopen.
* Alcohol is schadelijker dan je denkt, deze maand is een grote waarschuwing in de media gekomen.
* Verpakkingen gaan veranderen, er komt wijn in box en blik, om de CO2 te verminderen door het zwaarte van de glazen flessen.

Conclusie, als je drinkt, doe dat bewust, en besef dat wijn een natuurproduct is, het proces begint in de wijngaard.

Ik wens jullie een gezond en mindfull wijnjaar.