Ieder jaar organiseert Wijnimport Bart een proeverij voor haar klanten, ieder jaar op een ander verrassende locatie.

Het bedrijf ken ik sinds de Wijnacademie, waar ik samen met één van de wijnadviseurs, Jacco Huitema, heel veel proefmomenten heb gehad, deze man kon toen al zo goed proeven, een van de opvallende kwaliteiten van de mensen die bij Wijnimport Bart werken, alle medewerkers zijn vinoloog van de Wijnacademie.

Dit jaar in Eindhoven en Amsterdam, en ik mocht naar het spiksplinternieuwe QO Hotel, net twee dagen open voor het publiek, met een vriendin Hanneke uit mijn lange KLM tijd.

Met een Über vanaf de Jordaan naar de Amstelvlietstraat en we werden hartelijk ontvangen door de crew van het hotel, proefboekjes, vouchers voor de lunch, opgetogen naar het Persijn restaurant.

We eten een verrukkelijke  aspergesoep mét zeekraal en een gebakken zeebaars met groene kruiden en parelgort met een zalig glas Pinot Grigio van Kaltern Kellerei, ik proef peer, hazelnoot, meloen en beetje vanille, wat is dit genieten!

Het restaurant werkt met verse produkten uit de kas, op het dak van het hotel, waar eigen groenten en kruiden groeien.

Na de lunch gaan we proeven, we kunnen 150 wijnen doen, ik stel voor om een keuze te maken, ken al jaren de bestsellers op de vele menukaarten van restaurants in ons land.

We beginnen met een bubble, er is niets lekkerder na de lunch om je mond schoon te maken met een slok champagne en zijn blij dat we de Barons de Rothschild Blanc de Blancs proeven, prachtige romige mousse, vers gist en geroosterd brood, citrus;  limoen, noten; amandelen.

Na de heerlijke champagne proeven we ongeveer 25 wijnen, wit en rood, en spreken met de ‘Bartmannen” en een paar wijnmakers waaronder de charmante dame Rocío Orbea van Bodega Artevino-Orben uit Rioja Alavesa, de twee wijnen zijn zo goed, de wijnen zijn gemaakt in de bodega, met frans eiken, een gewone en een dikke fles omhullen de inhoud en ik vraag of ik langs mag komen om de plek te zien, de produktie is 25000 flessen van de Orben en 5000 flessen van de Malpuesto.

Na al die prachtige wijnen, ingedeeld in groepen gaan we naar Brandt & Levie om worstjes te eten, 10 verschillende smaken, vers uit de drogerij, zacht, kruidig, vol van smaak vooral die met venkelzaad is mijn favoriet.

Het vetje van de worstjes past erg goed bij de wijn Côtes du Rhône Mas de Lybian d’Zan, een sappige volle wijn met zuren die die worsten “pakt”.

Wijnimport Bart werkt uitsluitend met horeca, “Gastronomische wijn direct van de Wijnboer” is hun visie, gelukkig is het mogelijk als consument een groot aantal van hun mooie wijnen te kopen onder de naam QVSelect.

Via een korte introductie bij Winestein en afsluiten met een verrukkelijk glas Chateau Simon Barsac bij de kazen van Bourgondisch Lifestyle, vooral de blauwschimmelige kazen gaan super bij deze zoete witte wijn.

 

Na de proeverij gaan we naar de hoogste verdieping krijgen een glas Champagne, toasten op deze verrassende fijne middag van Wijnimport Bart.

We vullen in wat de beste aspergewijn is en rijden met een glimlach Amsterdam uit, dank Henk Bart en zijn team voor deze mooie ervaring.