Clubjes, kookclubjes, golfclubjes, tennisclubjes, fietsclubjes, bridgeclubjes neeeeeeeee!!!!!!

Maar een wijnclub ja! en dan een met een divers gemeleerd gezelschap, eigenlijk alleen liefhebbers, geen vakidioten, nee lekker samen wijnproeven, iedere maand andere wijn, iedere maand een andere spreker.

Die club heet Commanderie de la Montagne, en zit in het mooie Bergen Noord Holland, opgericht door onder andere Wil Reemst, een wijndame met een lange historie in lesgeven schrijven en vooral veel kennis van alles en iedereen.

Wij komen iedere tweede dinsdag van de maand bijeen bij The Bears aan de Groeneweg, er wordt op thema geproefd, we proeven tussen de acht en tien wijnen.

Wil Paul Lies en Yvonne

Zaterdag 18 mei was de landelijke voorjaarsdag en wij als Commanderie  hadden de eer dit te mogen organiseren.

Team Yvonne, Klaas, Paul Wil en Annelies, met elkaar een volle complete wijndag voor het Nederlands Wijngilde

Met een officiële Algemene Ledenvergadering in het kleine kerkje van Bergen aan Zee, met een onderscheiding van Niels Dijkstra die 15 jaar ontomelijke inzet heeft laten zien als voorzitter en wijnmeester, een wijnmeester is de vinoloog van de club, en zorgt voor de kwaliteit van de wijnen tijdens de proeverijen.

De vergadering is klaar en de gasten lopen het Russenduin weer op naar Huize Glory, waar ze een glas Il Grigio Spumante krijgen en een lunch met soep en broodjes. Iedereen praat levendig met elkaar met kennis en bekijkt de badges die we dragen.

500 Riedel Chianti glazen

En dan is het zover, wij gaan 500 glazen witte wijn inschenken die we tot op het laatst koel hebben gehouden. Dit is een monnikkenwerk, tussendoor de tafeltjes manouvreren, iedere wijn heeft een nummer, en de gasten staan te trappelen om aan de wijnwedstrijd te beginnen; daar is het om te doen, het winnen van de André de Caluwéwedstrijd, tien wijnen blind proeven en benoemen.

Alle glazen en wijnen zijn door Sander van de Gouden Ton geleverd, 700 Riesling Chianti, fijn om uit te proeven en uit te drinken.

Een volle bak negen teams van alle afdelingen proeven samen de wijnen.

Zweet, gefrons, gefluister, frustratie, wat zit er die glazen, welk druivenras, hoezo die wijn dan, waar baseer je dat op, als we die kiezen, dan kan die niet…..twee uur later gaan de laatsten van tafel en mag iedereen een uitwaai-wandeling gaan maken.

De groepen krijgen een handout mee voor de wandeling, bijna 4 kilometer via het strand en Parnassia en terug.

Onderweg een gin-tonictasting op het strand en een mooie bite en bubble bij het Vredeskerkje.

Na de speurtocht, strandwandeling krijgt iedereen een koel glas rosé en een bitterbal. en worden de uitslagen bekend gemaakt.

Wat wil nu: Team Bergen wint, en dat is knap, de druivenrassen werden grotendeels benoemd, en ook de wijnhuizen en jaartallen.

Na de borrel op het terras van Huize Glory, komt Janna Rijpma met een geweldige diner-surprise, het gaat over ruiken proeven en goed verwoorden van alles, zij is een geboren lady-speaker en we genieten van haar wijnenergie en lachen, brullen en sippen aan de glazen.

Het diner is heerlijk, een proeverijtje, een mooie stuk diamanthaas met zelfgebakken frieten en een gul dessert, de wijnen gaan er prima bij en de uitklapper is Moscato Rosa, waarmee we iedereen mee op het verkeerde been zetten.

We begonnen vroeg in de ochtend daar op het Russenduin, en wanneer de zon ondergaat gaan wij voldaan naar onze huizen.

Blij met mijn wijnclubje

Lees hier het verslag van Wil Reemst, met alle wijnen en uitslagen