Een van de leukste dingen van wijn is dat het altijd anders smaakt.

Er is bijna nooit een fles die hetzelfde is, omdat wijn van zoveel verschillende druivenrassen gemaakt kan zijn.

Daarbij komt nog de plek waar de druiventros is opgegroeid en de hand van diegene die de druiven tot wijn maakt.

En daar wil ik nu een blog aan wijden.

Ik geef wijnles in Amsterdam, bij Passion4wines.

Op een fijne plek dichtbij het Amsterdamse Bos, de Veranda.

Wat doe je op een avond bij Wijncursus Amsterdam?

Je leert anders naar wijn kijken, je gaat ruiken en proeven, op een manier waardoor je meer plezier van je wijn, of een andere drank kan hebben.

Ik vertel over de druif, de druivenstok, de bodem, en natuurlijk over wijnmaken, de basis van wijnproeven, de belangrijkste druivenrassen, en hoe je wijn koopt, hoe lees je een etiket, verschil tussen goedkopen en duurdere wijn.

Als je de beginnerscursus hebt gedaan, en je wilt wilt meer leren en verdieping in wijnkennis?

 

Je kan een vijf- of negendaagse cursus doen en aan het eind van die curssen heb je een officieel diploma; SDEN 2 0f SDEN 3.

Je weet dan al zoveel van wijn, en zou je naar de Wijnacademie in Maarn kunnen gaan om vinoloog te worden.

Master of Wine Frank Smulders geeft les bij DiplomaCourse WSET4 ik schrijf alles in het engels op, iedere wijn krijgt een diepe analyse

Als je denkt ik wil internationaal wijnkennis opdoen, kan je voor WSET kiezen, de Wine Spirit Education Trust die wereldwijd erkend is.

Het grote verschil: WSET is internationaal  en SDEN (Stichting Dranken Examens) is Nederlands.

WSET in Nederland doen; Wijnstudio is de grootste aanbieder, zij geven cursussen vanaf level 1 tot en met level 3.

Je leert systematisch proeven, vanaf niveau drie worden de lessen in het engels gegeven, sinds kort kan je ook WSET 3 in het nederlands doen.

Level 4 is de Diploma Course,  het verschil met Wijnacademie is dat je veel meer verbanden legt en meer wijnhandel gericht leert, je wordt een soort van kenniscentrum van wijn.

Er zijn in de Benelux nu ongeveer 100 DipWSET afgestudeerden tegenover wel 2700 vinologen.

Na de Diploma Course kun je verder met Master of Wine, een enorm zware opleiding die tot nu toe zo’n 350 mensen wereldwijd telt, MW afgekort.

Er zijn meer astronauten dan Masters of Wine, dan ben je echt de “bom”.

Wij hebben in Nederland nu twee MW, Frank Smulders en Cees van Casteren.

Voor mij is WSET erg handig, ik reis veel, de wijntaal in het engels is overal hetzelfde, ik spreek gemakkelijker met wijnmakers en sommeliers.

Ik ben bezig om de DiplomaCourse af te ronden.

Dus als je kiest voor een wijncursus, kan je in een paar jaar vinoloog zijn of je kiest voor WSET, dan spreek je wijntaal van de wereld.