Wijnproeven voor een goed doel? Ja dat kan zeker, en hoe pak je dat aan?

Patrick Verheij, een onwijs coole gezagvoerder bij KLM, en een groot sportman, gaat met vier vrienden in oktober de Africa Classic fietsen. Een fietstocht van 400 kilometer rond de Kilimanjaro de hoogste berg in Tanzania, zes dagen fietsen om Amref Flying Doctors te steunen.

“Zou jij een wijnproeverij willen regelen met lekkere wijntjes?”

Natuurlijk zeg ik ja, want ik heb respect voor de fietsers, en ik hou zo van Afrika, zeker van het prachtige pure Tanzania.

Als  brand ambassador van Waterkloof, kies ik vijf wijnen; ik hou van de plek waar de wijngaarden liggen, de manier van wijnbouw en wijnmaken en de biodynamiek van Waterkloof.

14 juni hebben we een aantal Waterkloof wijnen geproefd, de gasten waren gretig om te kopen, want van iedere verkochte doos gaat €20 naar Africa Classic.

Lees het verslag van Kaapstadmagazine:

De rit naar Waterkloof is een uitje op zich. Menig toerist en local verbaast zich over de ruige oprit naar de wijnboerderij van Waterkloof – langs wilde paarden, ruw landschap in schril contrast met de uitgestrekte wijngaarden en het uitzicht op de oceaan, uitkijkend op kustplaats Strand, gelegen aan False Bay, bij mooie weer kan je Cape Point zien.

Eenmaal boven sta je in een andere wereld.

Welkom bij Waterkloof, welkom in Somerset West, welkom in de Westkaapse Wijnlanden. Veelzijdig, verrassend en verbluffend mooi.

Waterkloof net buiten Somerset West is zonder twijfel één van Zuid-Afrika’s mooiste wine estates. Het uitzicht vanaf de wijnboerderij heeft hier de meeste ‘schuld’ aan. Gelegen in de vallei, uitkijkend op de bergen, de fynbossen en aan de andere kant de oceaan, biedt de boerderij fenomenale uitzichten over het hele gebied en de diverse natuur daarin.  

Waterkloof Wijn Estate ligt tegen de klippen van de Schaapenberg in Somerset West en is daarmee gezegend met ideale weersomstandigheden voor een wijnlandgoed.

De oprit naar Waterkloof heeft veel weg van een panoramische route. Waterkloof Wijn Estate werd ooit door een beroemde Zuid-Afrikaanse recensent het ‘James Bond Estate’ van Zuid-Afrika genoemd. Al voordat je bij Waterkloof aankomt, weet je al waarom. Je rijdt langs weilanden met paarden, ruige paden en wordt getrakteerd op schitterende uitzichten. Als het wijnlandgoed en de oceaan bij False Bay langzaam opdoemen, weet je dat je deze wijntour niet snel zult vergeten.

Ideaal Wijnklimaat
Kwaliteit van wijn wordt voor het grootste deel bepaald door de omstandigheden waaronder de druiven rijpen. En bij Waterkloof zijn deze omstandigheden nagenoeg ideaal te noemen. De ligging van de wijngaarden aan zee, de krachtige wind en het Mediterraanse klimaat staan garant voor een smaakvolle unieke wijn. De omstandigheden bij Waterkloof hebben veel weg van de omstandigheden in de Provence, wat als het Franse Walhalla voor wijnen bekend staat. Waterkloof brengt het Walhalla naar de Zuid-Afrikaanse Westkaap.

Om ervoor te zorgen dat deze voorwaarden gehandhaafd blijven, is Waterkloof Wijnboerderij gefocust op organische en biodynamische wijnproductie. Ook dit is afgekeken van de Fransen, die al langer op deze manier het behoud van het beste wijnklimaat garanderen. Op deze manier wordt de grond in staat gesteld zichzelf continu opnieuw ‘op te laden’ en tegelijk wordt de immuniteit van de wijnen bevorderd. Wijnen uit dergelijke gebieden zijn daardoor sterker en gezonder en beter bestand tegen ziektes. Vandaar ook de paarden in de buurt, die versterken de kwaliteit van de grond.

Het gebied van Waterkloof is maar liefst 120 hectare groot. Daarvan nemen de wijngaarden slechts 50 hectare in beslag. De rest van het estate is fynbos. De fynbos dient deels voor de estetische waarde – fynbos is een typisch Zuid-Afrikaanse vegetatie en bijzonder mooi – maar niet minder door de werking van fynbos, die de natuurlijke organismes van de aarde terug brengen.

Al dit soort initiatieven droegen eraan bij dat Waterkloof Wijn Estate onlangs een award van de BWI (Biodiversity and Wine Initiative) Kampioenschap in ontvangst mocht nemen. Op papier betekent dit dat Waterkloof officieel onderscheiden is voor hun biodynamische wijze van wijnproductie. 

Franse Productiewijze
Door deze verantwoorde manier van produceren duurt het bij Waterkloof Wijn Estate langer voordat de druiven uit de wijngaarden als wijn in de flessen gegoten worden.De wijnmakers hebben het er met liefde voor over, het gaat ze om de kwaliteit.

De wijnmakers stellen voorop dat ze wijn maken volgens de traditionele Franse stijl. Niet onverstandig, want Franse wijnen staat wereldwijd nog steeds te boek als de beste wijnen ter wereld. Het doel van Waterkloof is om Zuid-Afrikaanse wijnen in diezelfde klasse te plaatsen – zodanig dat de Kaapse wijnen kunnen concurreren met de Franse. De Cape Coral Rosé wordt inmiddels geschonken bij Harrods in Londen, dus ze zijn goed op weg.

Wijn proeven en kopen bij Waterkloof
De meeste wijnen van Waterkloof Wijn Estate zijn bedoeld voor de export, maar een aanzienlijk deel van de productie wordt voor eigen gebruik gereserveerd. En dus kan men dagelijks tussen 10.00u en 17.00u terecht bij Waterkloof voor een typisch Zuid-Afrikaanse wijnproeverij. De stijlvolle proefruimte vind je bij het restaurant –in het glazen aquarium– op het wijnlandgoed van Waterkloof. Het restaurant heeft plaats voor 120 mensen en is stijlvol, onpretentieus chique en heeft een gezellige open haard in de hoek staan. De Frans-Zuid-Afrikaanse cuisine is heerlijk.

Voor een proeverij betaal je R30 per persoon. Daarvoor proef je vijf van Waterkloof’s beste wijnen. Deze drink je aan de bar of knus rond de open haard. Vooral tijdens winterse avonden zijn wijnproevers niet bij de open haard weg te slaan. 

Voor de mazzelaars onder ons die een helikoptervlucht meer of minder geen probleem vinden: Op loopafstand van het estate ligt een landingsplek voor helikopters. Medewerkers vertellen dat in de geschiedenis van Waterkloof – die weliswaar pas in 2009 begon – één keer een bezoeker zich per helikopter liet invliegen. Als je liever met beide benen op de grond staat, kun je ook een paard ‘huren’ bij de nabijgelegen stallen. Het wijnlandgoed van Waterkloof is prima in galop -of draf- te bereiken.

Kortom: alle wegen leiden naar Waterkloof Wijn Estate. En zo hoort het ook.

Lees hier alles over het restaurant van Waterkloof – fine-dining met een Franse twist – onder leiding van topkok Gregory Czarnecki in Fine Dining mét uitzicht bij Waterkloof Wijnboerderij.

Ik zeg koop de wijnen van Waterkloof, voor een zeer goede prijs, mijn winst gaat naar de zorg voor de mensen die het moeilijk hebben in Tanzania, en de fietsers zijn blij, en u heeft wijn van een uniek wijnbedrijf.