Ieder jaar in januari heb ik verjaardagsstress, wie vraag ik, waar vier ik het en wat ga ik koken?

Soms sla ik mijn verjaardag over, ben dan in Kaapstad of ik was aan het vliegen met KLM, een feestje aan boord of op de route.

Dit jaar 2018 is het jaar om het wel te doen.

Heb een rondje wijnkelder gedaan en besefte dat bij de bewaarwijnen een goed diner past.

Koken voor een grote groep, nee dat is geen verjaardag vieren, dat is keihard werken.

Ik bedacht: ik heb een chef in mijn netwerk yess!!

Marc Goedhart kookt op locatie de sterren van de hemel.

Marc stelt voor vijf amuses te doen, daarna drie gangen, en een mooie kaasplank, alles als een “walking diner”, de gasten kunnen blijven praten en drinken en krijgen acht keer een mooi schaaltje met een verrassingsgerecht.

Marc en Jacqueline zijn vrouw nemen mijn keuken in bezit, de Aga wordt gebruikt voor de warme gerechten.

Jacqueline ontvangt de gasten met een prachtige Blanc de Blancs Besserat de Bellefon van Wijnkoperij de Bruijn.

Daarbij proeven we de amuses, ik vind de coquille fantastisch matchen met het romige van de champagne.

Het soepje van zoete aardappel en truffel, gaat er ook prachtig bij, het aardse en het warme matcht als een handschoen op maat.

Verjaardagsmenu

De wijnflessen komen uit mijn kelder, ik zet een wijnvat neer, en schenk mijn vrienden kleine ‘plonsjes’ in om te proeven.

Verrassend wit is een gerijpte Sancerre Domaine Fouassier, met volheid en prachtige zuren, en een Duitse Riesling met veel laagjes smaken. (helemaal rechts op de foto)

Een rosé uit 2011 zou normaal al “over de kop” zijn maar de Tempier Bandol is prachtig met rozebottel en caramel en enorm lange afdronk.

zeven wit, Reyneke en Meursault, Lindaflor en meer

Omdat het feest is haal ik een kist van Ockhuysen naar boven, zes keer Médoc uit 2005, zes flessen die perfect op dronk zijn en passen bij de gerechtjes van Marc.

Ook proeven we deze wijnen:

Bodega Muga Prado Enea Rioja 2001

Barolo Sorì Ginestra van Conterno Fantino 2007

Chateau La Nerthe  Chateauneuf -du -Pape 2000

Antiyal Carmenère Valle de Maipo 2012

Alle wijnen zijn uniek in smaak en karakter, de mannen, ja mannen houden van volle wijnen, waren verrast en wisten niet dat de ‘oude wereld’ mijn eerste keuze altijd is geweest, we merkten dat deze wijnen kunnen ouderen en mooier worden met leeftijd.

De Barolo en de Rioja waren by far favoriet.

de big four

Bij een kaasplank hoort port, Quinta do Castelinho 2000, kindermoord was het, veel te jong, veel te hoog alcohol, maar wel compact dik zwart fruit, zoete specerijen en lagen met smaakjes.

Tip: als je een vintageport opent doe dat ruim vooraf en decanteer de fles, er zit zoveel depot in omdat de port in de fles rijpt.

De gasten waren blij, met de chef, met de wijntjes, met elkaar, de conclusie was dat ik ieder jaar maar mijn verjaardag moet vieren!