Ieder jaar in januari heb ik verjaardagsstress, wie vraag ik, waar vier ik het en wat ga ik koken?
Soms sla ik mijn verjaardag over, ben dan in Kaapstad of ik was aan het vliegen met KLM, een feestje aan boord of op de route.
Dit jaar 2018 is het jaar om het wel te doen.
Heb een rondje wijnkelder gedaan en besefte dat bij de bewaarwijnen een goed diner past.
Koken voor een grote groep, nee dat is geen verjaardag vieren, dat is keihard werken.
Ik bedacht: ik heb een chef in mijn netwerk yess!!
Marc Goedhart kookt op locatie de sterren van de hemel.
Marc stelt voor vijf amuses te doen, daarna drie gangen, en een mooie kaasplank, alles als een “walking diner”, de gasten kunnen blijven praten en drinken en krijgen acht keer een mooi schaaltje met een verrassingsgerecht.
Marc en Jacqueline zijn vrouw nemen mijn keuken in bezit, de Aga wordt gebruikt voor de warme gerechten.
Jacqueline ontvangt de gasten met een prachtige Blanc de Blancs Besserat de Bellefon van Wijnkoperij de Bruijn.
Daarbij proeven we de amuses, ik vind de coquille fantastisch matchen met het romige van de champagne.
Het soepje van zoete aardappel en truffel, gaat er ook prachtig bij, het aardse en het warme matcht als een handschoen op maat.

Verjaardagsmenu
De wijnflessen komen uit mijn kelder, ik zet een wijnvat neer, en schenk mijn vrienden kleine ‘plonsjes’ in om te proeven.
Verrassend wit is een gerijpte Sancerre Domaine Fouassier, met volheid en prachtige zuren, en een Duitse Riesling met veel laagjes smaken. (helemaal rechts op de foto)
Een rosé uit 2011 zou normaal al “over de kop” zijn maar de Tempier Bandol is prachtig met rozebottel en caramel en enorm lange afdronk.

zeven wit, Reyneke en Meursault, Lindaflor en meer
Omdat het feest is haal ik een kist van Ockhuysen naar boven, zes keer Médoc uit 2005, zes flessen die perfect op dronk zijn en passen bij de gerechtjes van Marc.
Ook proeven we deze wijnen:
Bodega Muga Prado Enea Rioja 2001
Barolo Sorì Ginestra van Conterno Fantino 2007
Chateau La Nerthe Chateauneuf -du -Pape 2000
Antiyal Carmenère Valle de Maipo 2012
Alle wijnen zijn uniek in smaak en karakter, de mannen, ja mannen houden van volle wijnen, waren verrast en wisten niet dat de ‘oude wereld’ mijn eerste keuze altijd is geweest, we merkten dat deze wijnen kunnen ouderen en mooier worden met leeftijd.
De Barolo en de Rioja waren by far favoriet.

de big four
Bij een kaasplank hoort port, Quinta do Castelinho 2000, kindermoord was het, veel te jong, veel te hoog alcohol, maar wel compact dik zwart fruit, zoete specerijen en lagen met smaakjes.
Tip: als je een vintageport opent doe dat ruim vooraf en decanteer de fles, er zit zoveel depot in omdat de port in de fles rijpt.
De gasten waren blij, met de chef, met de wijntjes, met elkaar, de conclusie was dat ik ieder jaar maar mijn verjaardag moet vieren!
Niets meer aan toe te voegen, Annelies, je bent een bijzonder en authentiek mens.
Ook wij hebben genoten op je verjaardag Annelies. Van je gastvrijheid, de heerlijke gerechten en verrassende wijnen die je uit je kelder wist te toveren. Nou ja, toveren…jij weet wel wat je doet.
En jij als “ verbindings-tovenaar” had je gastenlijst al aan ons allen gestuurd met de hoop dat we tot leuke gesprekken zouden komen. Nou, die heb ik gehad. Terwijl manlief links over auto’s, verbouwingen en zaken praatte, sprak ik rechts over lesgeven, coachen en Iran. En natuurlijk ook heerlijk gelachen. Wat een leuke inspirerende mensen allemaal. Het was een top avond. Dank je wel en nogmaals “hoezee” voor jou Annelies!
Annelies, het was een gezellig feest! Marc en Jacqueline deden het voortreffelijk. En jij als gastvrouw cq sommelier was ook levendig aanwezig. Ik heb leuke gesprekken gevoerd met aardige mensen. Ben een beetje “rijker” thuisgekomen.
Lieve Annelies,
Je hebt de avond prachtig verwoord, de tijd vloog voorbij, heerlijk gegeten en gedronken, gesproken met oude bekenden en nieuwe contacten gelegd. Erg leuk om vooraf de gastenlijst te ontvangen met omschrijving van iedereen, ben het helemaal eens, voortaan elk jaar je verjaardag vieren!
Veel liefs Nini
Lieve Annelies,
Het was absoluut ” Plus Que Parfait”. Het heerlijke eten en de fantastische wijnen maakten alles tot één groot Feest. Héél hartelijke bedankt voor de fantastische middag-avond.
Liefs,
Wilma
Annelies
Wat een groep mooie mensen bij elkaar deze dag. Het voelde voor ons een warm bad. De Aga en ik zijn inmiddels ‘vriendjes’ geworden. We zijn blij dat iedereen heeft genoten, maar vooral dat we jou hebben kunnen ontzorgen deze dag. We kijken er met een heel goed gevoel op terug
Lieve groet Mar & Jacq
Het was fantastisch Annelies! Jouw blog geeft goed aan hoe heerlijk en gezellig het was! Nogmaals heel erg bedankt voor een hele speciale avond! Liefs Nico-Jan&Karin
Lieve Lies,
Ik kan er niets meer aan toevoegen als gast zijnde.
Een fijn en bijzonder blog recht uit je hartje.
Maar waar ben jij in het verhaal?
De liefste, mensen had je om je heen, ontzorgd door Mark en Jaque.
Fantastische wijnen en echt overheerlijk eten.
Ik hoop dat jij er nog meer van genoten hebt dan wij, omdat jij de jarige job was.
Xessie
Lieve Annelies,
Heerlijke blog! Wij vonden het super om even van jouw feest, mooie amuses en Champagne te mogen genieten. Helaas konden we niet blijven, maar bij het lezen van jouw blog loopt het water mij in de mond!
Ik ga graag binnenkort voor jou koken, ook al kan ik Marc, Jaque en jouw mooie wijnen natuurlijk moeilijk overtreffen!
Tot snel.
Liefs, André en Esther
Lieve Lies,
Dank voor de prachtige partij/proeverij die je als jarige voor ons hebt georganiseerd en waarvan wij zo hebben mogen genieten.
Uit je hart samengevat in je blog, zo mooi compleet verwoord! En heel belangrijk wat heb jij zelf genoten, om te beginnen met de selectie van je eigen prachtige wijnen die je met ons wilde delen. Ik zie je al door je kelder struinen en met passie de wijnen voor ons uitzoeken.
Dan je keuze voor Chef Marc met Jacqueline die waarlijke culinaire kunststukjes voor ons neerzetten, elk bestaande uit een breed palet aan mooie gedurfde smaak combinaties die dan weer uitstekend pasten bij je prachtige wijnen met hun rijke aroma’s, prachtige tonen en mooie ja vaak volle afdronk.
En je gastenlijst net als je wijnen, gevarieerd, en allen met een mooie eigen rijke inhoud.
En je verbindt graag mensen, deze wens van jou is zeker deze avond uit gekomen.
Lies het was in al haar facetten een mooie bijzondere geslaagde avond, heel warm met elkaar. Dank hiervoor! Wij hebben met z’n allen genoten en zullen hier zeker nog aan blijven terugdenken!
Liefs, Liliane en Wouter