Dit blog gaat over de reis naar USA en Canada met de Verenigde Vinologen Nederland, dag zes.

We zijn begonnen in Oregon, met bezoeken  aan Joseph Drouhin en Bergström en Eyrie Vineyards.

Toen verder via de prachtige tocht langs de Columbia River naar Washinton State; we bezoeken Hedges, Badger Mountain, L’École 41, Figgins, Charles Smith, Gramercy en Chateau St. Michelle, Delile,  Sparkman en Kerloo Cellars.

In de middag kwamen we aan in Kelowna met Alaska Air, uit Seattle gevlogen, na het bezoek aan Chateau Saint Michelle.

Met onze touringcar gaan wij naar ons hotel Best Western Plus in Kelowna.

De aardige chauffeur, een wijnkenner vertelt over het prachtig gebied met laagbouw, met wijngaarden rond het meer, het doet mij denken aan het meer van Geneve.

Er zijn 300 wijnbedrijven werkzaam in de Okanagan.

Lake Okanagan is huge!  135 kilometer lang en op zijn breeds 4-5 km, de invloed van het meer is groot.

Het is een soort van Gletsjer geul. Het kan bloedheet worden in dat gebied, het zuiden is zelfs woestijnklimaat, het meer zorgt voor water voor irrigatie en koelere temperaturen, de bodem heeft zand, klei en stenen, en vulkanische as van vier uitgedoofde vulkanen.

We zijn uitgenodigd bij de eerste winery; Tantalus Vineyards, een van de beste wijngaarden uit de vallei.

De wijngaarden liggen aan de oostzijde van Lake Okanagan, met uitzicht op het meer, net ten zuiden van Kelowna.

We worden verwelkomd door David Paterson, de wijnmaker.

Hij neemt ons mee de wijngaarden in, lopen langs bijenkorven, langs fruitbomen, en zien dat de druiven ingepakt zijn met netten, behalve de Riesling en Sauvignon Blanc, de vogels houden niet van zure druiven zegt David.

Tantalus werkt BioDynamisch, een gezonde wijngaard geeft gezonde druiven, er vliegen havikken, uilen en spreeuwen in het rond, er staan klavers en bloemen tussen de rijen en 54 bijenkorven.

Uitdaging voor de wijnbouw daar is de terugkerende vorst in het voorjaar, de voet van de wijnstok kan scheuren, sneeuw is prima, dat geeft een soort van isolerende werking.

David noemt het een Ecosystem.

Er zijn 9 verschillende wijngaarden, met vooral Pinot Noir, Riesling en chardonnay.

We zijn in een gebied met druivenrassen die niet van hitte houden.

We proeven op het balkon met een geweldig uitzicht; eerst twee mousserende wijnen.

Tantalus Blanc de Noir, daarna een Riesling, de laatste heeft een hoge waardering gekregen van Stuart Pigeott.

De stille wijnen die we geproefd hebben zijn deze:

Old Vines Riesling 2012

Chardonnay Juveniles 2017

Chardonay 2012

Juvenile Pinot Noir 2016

Pinot Noir Black Label 2012

Pinot Noir Reserve 2015

Grappig is dat de flessen met een wit etiket, wijnstokken hebben die jonger zijn dan 10 jaar en die met zwarte etiketten ouder dan 10 jaar.

Daarna gaan we eten, David heeft een chef gevraagd te koken, Mark Filatow van Waterfront Café en Catering.

Een verrukkelijke risotto met garnalen, en citroen, met een Riesling Old vines 2015, geweldige wijn-spijs combinatie, het fruitzuur versmelt met de citrus en het zilte.

Daarna eten we kip met paddestoel, rösti, courgette en kunnen kiezen tussen Chardonnay, en Pinot Noir, ik vond de CH het beste door het romige vetje, de PN viel beetje weg.

De pannacotta met perzik en de Icewine was het kroon op de maaltijd, ik eet nooit toetjes, maar deze Icewine bracht een pallet van smaken en geuren, dit is dus wat eruit die kleine bevroren druifjes komt, nectar zeg maar met zuren.

Cees, Karel Ans en Tjalke komen later, met de auto uit Seattle, en schuiven aan.

Cees bedankt op zijn unieke manier David en de chef, en wij gaan met een blij gevoel slapen in Canada.