“Bordeaux oelala, das chique, das duur, das aristocratisch!”

Dit zei Ellen Dekkers in 2008 toen ik met de Wijnacademie met een volle bus naar Bordeaux ging om een aantal dagen de high-end chateaux te bezoeken. Mijn gevoel toen was juist, je mag blij zijn als je binnenkomt bij een kasteel, je moet afspraken maken vooraf en een kruiwagen hebben.

Elf jaar later ben ik terug gegaan, met een select gezelschap onder leiding van Master of Wine Frank Smulders.

de lucky group en Alexander van Beek bij Chateau du Tertre

Vier dagen vol gepland met bezoeken aan zowel linker en rechteroever en Sauternes.

Ik ga een overzicht geven over Bordeaux op de manier waarin ik examen moet doen:

De regio Bordeaux ligt in het zuidwesten van Frankrijk, grenzend aan de Atlantische kust.De locatie van de regio is een goed en slecht; de nabijheid van de Atlantische Oceaan in het westen en het Landes-bos in het zuiden beschermen het tegen extreme klimatologische omstandigheden, maar het weer kan desondanks rampspoed brengen voor de wijngaarden.
Wijngaarden lopen langs de oevers van de monding van de Gironde en langs de oevers van twee grote rivieren:
• de Garonne, vanuit het zuidwesten van Frankrijk en de Pyreneeën via Toulouse
• de Dordogne, vanuit het Centraal Massief westwaarts

Klimaat:  maritiem, mild en regenachtig, vochtig en warm. veel neerslag meer dan elders.

Bodem: Linkeroever grote kiezels, en stenen, rechteroever meer zand en leem, kleinere kiezels, het voordeel van stenen is het vasthouden van de warmte in het grillige klimaat.

de wijnstok en bodem bij Chateau Beychevelle, Saint Julien

Druivenrassen: Merlot het meest aangeplant, domineert de rechteroever, Cabernet Sauvignon de linkeroever, Malbec, Cab Franc, Petit Verdot voor de rode wijnen, 85% totaal witte druivenrassen Sauvignon Blanc, Semillon en Muscadelle, 10 % droge witte wijn , 1 %  zoete wijn and 4 % rosé.

Wijnbouw: zeer dicht op elkaar geplante wijnstokken, 10.000 stokken per hectare, dit omdat de bodem arm is en de grondprijs skyhigh, de planten moeten enorm hun best doen voedingsstoffen te zoeken en door de dichte beplanting is het efficiënt werken in de wijngaard.

Wijnmaken: druiven bij binnenkomst sorteren met de hand, inweken, vergisten bij hogere temperaturen, opslag van rode wijn meestal nieuw en gebruikt frans eiken, de eenvoudiger wijnen rijpen in roestvrij staal. meer en meer neemt het gebruik van betonnen eieren toe, dit is goed voor de wijn, de flow tijdens de rijping is zacht en natuurlijk, Pontet Canet werkt met dat.

concrete vats at Pontet Canet

Witte wijn, vaak eiken bij Semillon in de mooie witte Pessac Leognan, en Graves wijnen, bij de botrytis wijnen ook. Botrytis is een schimmel wat een gaatje in de druif boort en daardoor verdampt het sap lees verder hier

Gebieden: Medoc, Haut Medoc, aan de linkerkant van de Gironde, de “leftbank”

Aan de rechteroever liggen Pomerol, Saint Emillion, Fronsac en alle kleine gebiedjes. daar wordt meer Merlot aangeplant, daar is het ook warmer.

Bordeaux heeft zijn eigen classificatie-systeem:

  1. 1855 Grand Cru Classé, 60 chateaux, in Medoc en Graves, van premier cru to vijfde cru, chateau Margeaux, Haut Brion, Lafite Rothschild, Mouton Rothschild en Latour
  2. Graves classificatie, 16 chateaux rood en wit in Pessac Leognan
  3. Saint Emillion iedere 10 jaar een revisie, Geval Blanc, Ausone, Angelus
  4. Crus Bourgeois du Medoc, interessante betaalbare chateaux

Pomerol heeft geen classificatie-systeem, piepklein gebied, hoge reputatie, chateau Petrus is een icoonwijn.

Chateau La Fleur Petrus in Pomerol, naast Petrus dus

Het meest opvallende bij Bordeaux is het systeem van voorverkoop: ieder jaar in april na de oogst en het wijnmaken, is er een grote proeverij voor de pers van de hele wereld, 5-6000 journalisten en importeurs  worden uitgenodigd, dan worden de wijnen geproefd uit het vat en een oordeel gegeven.

De wijnen worden aangeboden aan de wijnhandel, via de brokers, de négociants.  er worden prijzen vastgesteld om de wijnen in te kopen, voordeel is dat de chateaux al geld krijgen voor de wijn die nog ligt te rijpen, en voordeel consument is zekerheid dat de wijn geleverd wordt.

Valandraud, exclusief en supergoede wijn

Nadeel is dat wijnen kunnen veranderen, zo’n vatmonster kan uiteindelijk anders uitvallen in ontwikkeling.

Dit is een miniles over Bordeaux, wil je weten waar ik was, check mijn instagram!

Meer informatie over bezoeken aan chateaux via mijn contactformulier.