Tijdens de Kunst10daagse in Bergen zijn er zoveel leuke dingen te doen, zoals bij de kunstenaars thuis eten.
Je komt bij de mensen, ziet hun huizen en hun werk; het voelt direct vertrouwd, het voelt fijn.
Een van de avonden was bij NJOY the Table, het project van Clara Rus, en zoon Lucas Bok.

Thee in flûte

“Lies ga jij een diner doen zonder wijn?”
“ja ik ga een hele avond eten, drinken en praten zonder wijn, zonder alcohol!”
Er zijn mensen die geen wijn drinken, die geen alcohol kunnen verdragen, dus zij drinken andere drankjes tijdens mooie diners, tijdens borrels.
Ook ik ben bezig met een soort van verandering, ik wil graag fit zijn van geest, wil studeren, wil energiek en scherp zijn.


NJOY the Table:
Een diner op een droomlocatie in Bergen, met als thema een geweldige avond met goede gesprekken, met verbinding, met verrassende thema’s, genieten zonder alcohol.
Wat gebeurde er die avond in Bergen:
We lopen de oprijlaan op, door een poortje komen we in het prachtige huis, in de villa.
Het vuurtje brandt in de tuin, de geur van dennen, van haardhout geeft een heerlijk gevoel, de mensen staan met een glas roodfruitsap in de hand elkaar te begroeten.

Nathan de trouwe lieve herder

De grote herder Nathan en het kleine witte hondje begroeten ons uitbundig!
En Albert, de gastheer laat ons interactief kennis met elkaar maken, we doen een soort spel bij de vuurkorf en leren zo elkaar kennen, hilarisch is het!

We zitten aan mooie gedekte tafels met verse bloemen, met brandende kaarsen, en luisteren naar Sam en Julia, kijken naar Lucas die voor 26 mensen kookt met hulp van familie en vrienden.

Sam en Julia zingen

Het diner is mooi, fantastisch vers en verrassende gerechten, met liefde gemaakt:
Burrata, avocado, tomaat, paprika en macadamia
Gegrilde zeebaars, pompoencreme en olijf
Piepkuiken, spinazie, groene asperge, courgette, roseval
Witte chocolade pannacotta, rood fruit.
De drankjes zijn rood fruitsap, en limoen, gember en bruiswater met mint.
De thee van Mevrouw Cha; Jin Xuan Oolong bij het dessert.
De thee vind ik echt fantastisch passen bij het dessert, geserveerd in een wijnglas: tonen van karamel, en boter, net een gerijpte chardonnay.

Pannacotta rood fruit met thee

Tijdens het diner wisselen we van tafel en zo ontmoeten we iedere keer nieuwe mensen.
Conclusie na een avond zonder wijn:
Iedereen blijft helder, kan goed luisteren, brengt mooie input aan tafel, de sfeer is warm, hartelijk en oprecht.
Iedereen kan rijden na het diner, slaapt goed, en weet de volgende dag exact wat verteld is en weet de namen van de mensen met wie je gepraat hebt.

Het volgende diner is in de mooie Ruinekerk van Bergen.
Ik zeg ja schuif aan bij NJOY the Table, een beweging zonder drank die op gang gaat komen en de nieuwe hype in onze wereld gaat worden.