Dit is de welkomstekst van winery Pentâge in Penticton, het uiterste puntje van Lake Okanagan, de laatste winery die we bezoeken van onze ‘volle’ wijnreis.

We lopen een steil pad naar beneden en komen bij soort van industrieel gebouwde schuur met een onwijs mooi uitzicht en weer vriendelijke Canadezen Paul en Julie Gardner.

Na ons bezoek aan Mission Hill met de uitgebreide lunch nog meer wijnen proeven?

We gaan zitten rond een stoere bar van RVS, krijgen we ons eerste glas ingeschonken een mooie rosé die bijna Bandol-style is, vol, mooie zuren, dikte en lengte, en Paul vertelt over hoe het begonnen is in 1996, het roer om bij hen allebei, ze wilden buiten wonen en iets met hun handen doen, hij was altijd onderweg op de grote vaart en vond het tijd om te ‘grounden’.

Ze begonnen met niets, alles zelf opgebouwd, keihard werken, ze hebben nu bijna 10 hectare wijngaard, en doen 60 duizend flessen per jaar. 24 druivenrassen,

Paul en Julie werken samen in de wijngaard en doen alles met zo weinig mogelijk machines, ze willen pure wijnen maken.

We proeven een Riesling uit 2013, de wijn is gerijpt met een mooie mineraliteit, de petrôle zeg maar, acacia, witte peer, limoen en heerlijke zuren.

Julie vertelt dat ze de wijnen op de markt brengen wanneer zij vinden dat de wijn op dronk is, dit betekent dat het aantal flessen in de eigen voorraad groot kan zijn.

dit is was perfect, alle wijnen goed te proeven!

De derde wijn is een blend van Roussanne, Marsanne en Viognier, perzik, vanille, marmelade, mooie zuren, de wijn is goed in balans.

Dan de Gamay 2015 wat een echte benchmark alsof het Beaujolais is en dat in Canada, met meer fruit, iets minder zuren, andere manier van wijnmaken, geen tumulteuse gisting,

Hiatus 2013, een blend van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec, Petit Verdit en Tempranillo. De wijn is vol, complex en heeft structuur en lengte, veel donker fruit, kruidigheid/

Cabernet Franc 2014, ook zeer goed gemaakt, met aromas met kersen, leer, ceder.

De icewine bestaat uit vijf druivenrassen: Semillon, Muscat, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Viognier. De druiven zijn onder barre omstandigheden geplukt door 9 familieleden, samen vergist in één tank met en licht bubbeltje.

Alles zit in die ijswijn, misschien wel de beste van alles tot nu toe; perzik, abrikoos peer honing, prachtige zuren en lengte.

Na de proeverij lopen we de wijngaard in, het systeem heeft Geneva Double Curtain, gekozen omdat de wijnstokken groot zijn en dit systeem kan veel trossen hebben, vooral omdat de zon er beter bij kan.

De grote verrassing is de wijnkelder, nee een soort van natuurlijke grot waar kleine rvs vaten staan voor alle verschillende druivenrassen, 24 stuks in totaal aan aanplant.

Cees ziet iets wat hij nog nooit heeft gezien en is verbaasd over de apparatuur en locatie van dit wijnbedrijf, en wij ijn het erover eens, passie en toewijding brengt je heel ver.

Cees bedankt op zijn unieke wijze deze fijne Paul en Julie

En wij gaan blij op weg naar Penticton Airport want we vliegen naar Vancouver in de avond.

Paul vol trots bij zijn roestvrijstalen tanks