Hebben jullie een bucketlist? Een lijst met dingen die je ontzettend graag wilt doen? De mijne  is best klein; bezoek Anne Frank huis, eten Bij Jef op Texel en een paar mooie avonden in het Concertgebouw.

In mijn lange leven moet ik met schaamte bekennen nog nooit op Texel te zijn geweest, nee echt niet…ik boek een arrangement voor vier bij eigenaresse Nadine Mögling en wij met fietsen achterop en een klein tasje bagage, voor één nacht, naar Den Helder. Ook die stad is prachtig, het havengebied Willemswerf is monumentaal, en eigenlijk vond ik het jammer dat we de boot moesten halen….Jaap we gaan terug met de fiets en een lange lunch doen daar!

De boottocht met TESO is kort, twintig minuten varen, en je boekt online je ticket, je kan zo doorrijden omdat je kenteken al in het systeem staat, ieder half uur vaart de grote veerpont heen en weer.

We rijden direct naar Oudeschild, naar het schattige haventje van het eiland, want we willen vieren dat we er zijn. Anneke wijst naar ’t Pakhuus, daar gaan we heen en we worden ontvangen en aan twee tafeltjes gezet, met gepaste afstand ertussen….even kijken we van “moet dit”, een goede uitleg van de bediening doet ons beseffen dat zij veilig willen werken. Er staat een prachtig homarium met kreeft, krab en verse oesters en we bestellen gillardeaus, de oester waar we allemaal dol op zijn. Ik wil een wijn die ons verrast; een wijn uit Tenerife Listan Bianco ‘Trenzado’ 2018 Suertes del Marqués, de wijn komt van vulkanische grond en dat proef je: nootig, zilt en rokerig, gave nieuwe wijn, nog nooit eerder een wijn uit Tenerife gedronken.

Na de lunch gaan we langs de Waddenkant het eiland over, dijkjes, wuivende bloemen, grazende schapen en kleine dorpjes met piepkleine huisjes.  Texel heeft zeven dorpen, dertig kilometer strand, 13000 inwoners, 29000 schapen, 140 km fietspaden en heel veel bezoekers, wel een miljoen per jaar.

We bezoeken de galerie Posthuys waar we schilderijen van Ad Groot brengen, en ontmoeten de eigenaar, hij leidt ons rond en vertelt vol passie over Maurice en Marian die samenwerken en hun kunst hangt Bij Jef.

We rijden verder en merken dat Texel klein is, uiteindelijk is het 25 km lang en 9 km breed en je bent zo rond met de auto. We gaan naar Bij Jef, checken in twee mooie suites, met de lekkerste amandel/wittechocolade koekjes ever op de kamer, mooie theesoorten, Buscaglione koffie, lekkere badartikelen en een heerlijk bed.

We gaan een wandelingetje maken in het schattige dorpje Den Hoorn, met wel 1000 inwoners, de mannen crashen op het terras van Inn de Knip met een Texels Skuumkoppe en wij lopen een rondje langs het kerkje en de Herenstraat.

Ik kijk echt uit naar het moment dat we aan tafel mogen, ben supernieuwsgierig naar Jef en Nadine, het restaurant, we hebben Nachtje Texel geboekt:

  • Ontvangst met champagne
  • Zeven gangen Local meets Cosmopolitan menu
  • Wijnarrangement
  • Tafelwater
  • Koffie met friandises
  • Overnachting in luxe suite en Jefs verwen ontbijt

We mogen gelukkig hier wel bij elkaar aan tafel, een tafel met uitzicht op de Herenstraat voor de mannen, de dames kijken in het restaurant. Nadine komt ons begroeten en uitleggen over de nieuwe Covid 19 procedure, iedere tafel heeft één of twee trolleys waar de wijnen en de gerechten, het bestek wordt neerzet/gelegd, de gast kan dit dan zelf pakken.

We beginnen met drie amuses, verleidelijk en spannend in alles, de waddenzeekokels met Texels lam en jus van gepofte knolselderij maakt me blij, bij de heerlijke champagne van Taitinger.

Ik doe een foto van de gerechten en de wijnen erbij, de porties waren precies goed, het eten is zeer verteerbaar, erg mooi gepresenteerd, en erg goed afgestemd in opbouw. Bijna alles is vis, en daarbij wordt witte wijn geschonken, dat mag voor mij best wat spannender, pak een rosé of gekoeld rood, en bij de kaas een Ribero del Duero van Pesquera, wat een mooie modern gemaakte tempranillo, en dat als “instap” Ribero, een Crianza.

We hebben van 7 to 12 uur aan éen stuk genoten, en ook nog met Jef gesproken, die man is zeven dagen per week open sinds mei, en zit alle dagen vol. Wij begrijpen ook waarom!

Na een heerlijke nacht in suite 10 wacht ons een vijfgangen ontbijt, ieder gerecht apart geserveerd, met fantastische cappuccino, verse smoothies, truffelbrood, het lekkerste zachtgekookte eitje ooit, en nog veel meer verrassends; een culinaire voortzetting van de bijzondere avond.

We pakken de fietsen en gaan van zuid naar noord en terug, het waait keihard, dat doet het altijd, hoor ik, en ook hier stikt het van de toeristen, iedereen blijft in eigen land; de mazzelaars gaan naar Bij Jef.

De gerechten en wijnen staan genoemd in het menu, je betaalt als je niet blijft slapen €240 pp, met alles erbij.

Mijn bucketlist wens is vervuld, ik geniet nog na, en heb zoveel respect en bewondering voor deze ondernemers met een topteam in keuken en bediening, zeker wil ik de talentvolle sommelier noemen die keer op keer met een goed verhaal kwam.

We zwaaien ze uit, met een goodiebag van Relais & Chateaux gaan we terug naar het Bergense.

Mag ik nog een keer naar Bij Jef?