Martin Smith, een “lefgozer” een vent met visie en kennis van wijn.

December 2018: op een zonnige zondagmorgen rij ik door de Franschhoek vallei, de zon schijnt uitbundig, de bloemen en de bomen waaien vrolijk zoals altijd.

Ik ben op weg naar Pasarene, het nieuwe wijnbedrijf waar iedereen over spreekt, het gonst!

Mijn navigatie zegt dat ik er ben, ik zie het uithangbord en sla linksaf,  rij de lange oprijlaan op en zie een soort van ultramodern gebouw midden tussen de wijngaarden.

Ik parkeer de auto, stap de tasting room in, krijg een dikke glimlach van een uiterst aardige meneer, die zegt; loop maar door, en daar staat een lange man in jeans en een donkergrijs t-shirt, met een serieuze blik.  Hij staat duidelijk op mij te wachten, ik krijg een ferme hand en hij zegt: my name is Martin Smith.

“Are you into a early-morning tasting?”

Natuurlijk zeg ik ja, want 1. ik ben de enige 2. er staan Riedelglazen klaar. 3 er ligt een Coravin, een apparaat waarbij je wijn kan tappen, zonder de fles te hoeven openen 4. Paserene Wines zijn nieuw en bijzonder.

Martin vertelt over zijn stage in Napa Valley, daar is het wijnvirus toegeslagen, bij Consentino en Newton Winery waar hij het vak heeft geleerd.

Na tien jaar keert hij terug in Zuid Afrika, waar hij wijnmaker werd voor Vilafonté, een zeer hoog gewaard bedrijf . Hij werkt zes jaar voor hen en in 2013 maakt hij daar zijn eerste Paserene , Martin mag geen wijn maken die lijkt op de succeswijnen van Vilafonté. Hij maakt een blend van Carmenere en Petit Verdot en  verkoopt deze binnen no-time.

De naam komt van de trekkende vrije vogels. Het etiket laat een prachtige soort van zwaluw zien, zo mooi, zo fragile, alle etiketten zijn  gemaakt door een kunstenaar en  zijn afbeeldingen van kunstwerken, op geschept papier.

We beginnen met de tasting, we proeven 7 wijnen, twee chardonnays, twee Union rood en twee Marathon en The Shiner.

Wat mij opvalt aan alle wijnen is de verfijning, de elegantie met de laagjes smaken, veel van alles, maar niet log.

Mijn notebook raakt vol met proefnotities, waarvan deze van de 2016 Chardonnay:

Perzik, abrikoos, gele appel, citrusschil, vanille toast, heerlijke zuren, en ontzettend lange afdronk.

Dit is een super-premium chardonnay, dit is onwijs lekker!!!

De rode wijnen zijn subliem, alle vier, handwerk en aandacht dat zijn mijn gedachten.

Na de proeverij gaan we de naar de plek waar de wijn gemaakt wordt. Alles is kleinschalig, de etiketten worden met de hand geplakt, de kurk wordt met wax verzegeld, alles ambachtelijk en mindfull.

Martin durft anders te werken, hij wil de top maken van wat er mogelijk is in Zuid Afrika, ik heb het ervaren daar die zondagmorgen in de vallei, een smaakvolle wijnmaker met lef!

Lieve lezers, ik wil dit met jullie delen; weten jullie dat deze wijnen exclusief door African Wines gevoerd worden?

African Wines is een unieke importeur die werkt met wijnmakers met een visie, of een goed doel.

Het gaat om kleine oplages, gastronomie-wijnen en talentvolle eigenwijze wijnmakers.

Het bedrijf wordt gedragen door de oprichters Belinda en Damiano D’Alba, en meide-eigenaar Pardon Taguzu en werkt ssamen met de wijnmakers van African Wines.

Dit is geen gewone importeur, die wijnhuizen slechts ter plekke vertegenwoordigt, maar één met een gezamelijke visie van alle betrokkenen: Enjoying Wine and Giving Back.