Lieve lezers, dit blog geeft een terugblik op 2020 en over hoe het ooit begonnen met het “wijnhuis”, en de K. die in ons leven is gekomen.

We wonen sinds 1997 aan de Rondelaan in Bergen, we mochten het huis kopen van Arie, hij vond Jaap leuk, omdat hij en Jaap beiden werktuigbouwers zijn en Saab rijden.

Dit heerlijke huis is uniek, gebouwd in de jaren dertig voor een radio man, Vaz Dias, door Majella Cijfers, die nog een aantal unieke huizen in Bergen heeft staan, waaronder het “Rietvelthuis”aan de Dorpsstraat van dokter Poot.

Het huis is eigenlijk nog helemaal origineel, we hebben het in 1996-97 verbouwd met zoveel mogelijk terugbrengen naar de staat van het ontwerp uit 1935.

Het huis heeft een kelder, dus ja een go!

Het is de plek waar ik alles heb meegemaakt; van jong gezin, met elke dag keuken en tuin vol met spelende kinderen van de Bosschool, ondertussen twee fantastische banen bij de KLM, het uitgroeien van een ontembare passie voor wijn, de gaafste reizen tussen het werk door en veel boeiende mensen in en rondom onze plek.

eerste sneeuw! 16 januari 2021

Altijd een huis vol met genieters, want ik gunde iedereen waar ik zelf gelukkig van werd; oneindige gastvrijheid,” kom maar langs, ik tover wel wat de uit de Aga” met slow-comfort eten en wijn met een verhaal, want wijn verzamel ik sinds die magische opleiding daar in Maastricht in de jaren tachtig.

Gebouwd op de uitlopers van de duinen, op het pure duinzand, de Siciliaanse dennen markeren de grens met de Sparrenlaan. Dus de tuin glooit, heeft veel mos, boompjes van hulst, taxus, rododendrons en wilde bloemen die vanzelf uitzaaien door de wind.

———————————————————————————————————————–

Sinds januari 2020 heeft mijn leven een volledige wending gekregen, ik hoorde dat ik niet kon genezen van K.

Wanneer je dat weet, wat doe je dan?

Ik  was echt in een schok; een ontkenning een oh no, een wat nu? Ik hoefde niet lang na te denken: OMDENKEN zo noem ik het: of je gaat onder een steen zitten, of je pakt het stuur vast en probeert richting geven aan dit totale nieuwe leven….zelfhulpboeken, advies van vriendinnen, psychiaters, dokters, verpleegkundigen, alleen jij kan het, jij moet het zelf doen.

Dit is omdenken voor mij in 2020:

Elke dag laten tellen, stress weghalen, genieten van gezond eten, lummelen in de bostuin, praten met de bomen, zachtjes lopen over het mos, luisteren naar je lievelingsmuziek.

De wijn heb ik losgelaten, af en toe een blogje, ik schrijf nu een K.blog, dit helpt me enorm in verwerken wat ik allemaal meemaak.

Van heel groot en druk naar stiller en kleiner, ook dit is weer een schakeling, nu elke dag genieten van de kleine cappuccino, van het uitzicht op die grote groene bomen in het bos, en de warme keuken.

Van de spinnende, spelende poezen, van het mooie licht wat naar binnen schijnt… en van mijn Jaap die me enorm goed verzorgt in mijn K-tijd.

Antoni van Leeuwenhoek, een klein veilig fijn ziekenhuis

Eerlijk gezegd gaat het niet goed met me, ik ga snel achteruit, dus ik ben veel dingen aan het regelen ….dus ja iedere dag is er één, de dagen lijst ik in met bewuste geniet-momenten.

Enne, Lies heb je een bucketlist? Nee, die heb ik al jaren geleden volgemaakt, ik heb geleefd, super intens, met de mooiste reizen, we gingen maximaal ervoor, alsof we wisten dat of die K. zou komen of dat er een soort van bedreiging tegen de wereld is, kijk wat er nu gaande is?

Nee, ik heb geen spijt van de dingen die ik niet heb gedaan; ik ben ontzettend gelukkig, zeker het laatste jaar, we hebben Nederland leren kennen, zie mijn blogs van afgelopen jaar…ik heb 3000 km gefietst op een E-bike, het strand weer opgezocht, dichtbij gebleven, goed geabsorbeerd en het leven opgeslorpt, iedere dag!

Dat wil ik ook jullie meegeven: besef wat je nu wel hebt, koester dat, wees dankbaar en geniet van de kleine dingen.

Ik dank de kosmos voor het mooiste leven wat Lies heeft gekregen, alsof ik al 80 jaar heb geleefd.

Klink altijd op het leven, je hebt er maar één!