16 mei 2021

Tijd voor een publicatie; ik heb een enorme opleving door de werkende chemo, en daarom ben ik vandaag achter de laptop gaan zitten om een nieuw blog te schrijven. Eerlijk gezegd doe ik op dit moment heel weinig met wijn; de chemo, de morfine, de prednison werken alcohol tegen helaas, heb ik mijn wijnenergie geparkeerd, en beperkt tot iedere maand een fijne proeverij organiseren voor mijn wijnclub, Commanderie de la Montagne, dat trek ik net, dat is mijn stip op de horizon. Ik mis het wel enorm, luister elke dag een podcast of van Nadien en Sommeljj of die van Bob Bron, een fijn verhaal over champagne of ik luister naar Richard de Leth die Oersterk uitzendt over gezond leven, deze mooie verhalen inspireren mij, ik krijg er positieve energie van, en dat zorgt voor goede cellen.

Over de wijnclub Commanderie de la Montagne:
We hebben dit jaar eerst de Algemene Leden Vergadering gehad,  in februari Pinot Noir in de Wereld gedaan, in maart heeft Wouter Moll Chablis in de schijnwerpers gezet, lees het leuke verslag van Some of Lynn, en in april heeft Fred Nijhuis Piemonte uitvoerig ontleed in al haar unieke druivenrassen.

vijf van de negen Pinot Noir wijnen van de proefavond van februari, was een mooie line-up!

Iedere maand zie ik mijn wijnclubleden op de zoom, we regelen een online-proeverij met gevulde wijnflesjes, we hebben elkaar sinds september niet meer live gezien met wijnproeven en iedere keer verbaas ik me over de dingen die gezegd worden; van “mooie wijn, goed in balans, komt lekker binnen, wijn met karakter tot prettige zuren, spannend en indrukwekkend”: dit is geen officiële wijntaal, het bekt lekker maar zegt zo weinig over de wijn!

Sinds ik in 2007 besloten heb professioneler te worden en dat soort woorden dus nooit meer te roepen in gezelschappen heb ik een soort van wijn-arrogantie over mij, van “ik weet het wel”. Das ook niet fijn, want dan krijg en een kloof tussen de al onzekere proever en de zogenaamde amateur-wijn-professional. Fout dus.

Vijftig kleine flesjes gevuld met wit en rood

Wat dan? Wat werkt wel?

Zeker nu ik ik WSET4 heb ontdekt, er is een krachtige internationale wijntaal die iedereen spreekt, we verbinden direct en houden de lijnen kort. In Nederland heb je twee stromingen, de SDEN Stichting Drank Examens Nederland en WSET Wine Spirit Education Trust, allebei bieden ze cursussen aan, allebei leer je veel over wijn, voor wat het precies is lees dit artikel.

11 mei 2021 week was het hoogtepunt van de proeverijen van 2021; Master of Wine Cees van Casteren gaf een uitleg exclusief aan dit wijngilde, over zijn laatste boek Proeven als een Pro. Ik had in november sprakeloos zijn masterclass gevolgd en zat toen met dikke binnenpret al te bedenken hoe ik dat wilde uitrollen, en dat plan lag er:

Plezier, eten en lekkere wijn, en uren praten over wijn, wat wil je nog meer?

Eerst dozen boeken brengen naar Bergen, herinneringen ophalen van onze gezamelijke wijnreizen, en nippend aan een glas Bodega LOA. 2008 bij ons in de keuken.
Toen bedenken welke witte en rode wijn, we beperken het tot 1 wit 1 rood, overschenken in kleine proefflesjes, ophalen de middag voor de proefavond.

Cees’ presentatie was persoonlijk, hij legde uit hoe het Master of Wine traject is gegaan, van DSM jonge oenoloog solliciteren naar een studie van 25 jaar bij de Institute of Masters of Wine, wat mij nog meer respect doet hebben, tjonge jonge, petje of voor de doorzetter! Na dit mooie verhaal kregen we uitleg over het systeem KARAAT dit staat voor Kleur Aroma Restsuiker Aciditeit Alcohol Tannine. Cees legt iedere stap uit, waarom is het belangrijk dat we de zoetheid, de zuren, de alcohol en tannine bepalen naast de aroma’s en kleur?

We werken met deze flessen: 1865 Sauvignon Blanc Leyda Chile 2018 en Gaia Agiorgitiko Nemea Greece 2018, de groep was stil en onder de indruk, we hebben veel positieve feedback gekregen en vooral dit:

We kunnen samen universeel gaan proeven, het is niet moeilijk, het is leuk, en heeft een systeem, het heeft structuur en je kan terugvallen op een soort van checklist die je na ff oefenen uit je hoofd kent.

Het boek is een echt boek; harde kaft, dik papier, met in het eerste gedeelte theorie over de wijngaard en klimaat, het wijnmaken, de flesrijping en bewaren en de KARAAT-methode uitvoerig uitgelegd.

wit 1865 SB uit Leyda Chili en rood Gaia Agiorgitiko uit Peloponeses Griekenland

In het tweede deel staan wel 100 druivenrassen uitvoerig beschreven, de belangrijkste vooraan, de G-20 waar veel over wordt uitgelegd, over Pinot Noir wel negen pagina’s en ook veel over de chardonnay en dan vooral over de plek waar ie groeit en de invloed op de wijn door de manier van wijnmaken, daarna 80 soorten wit en rood, alles uitvoerig met conclusies waar ik altijd zo mee worstel bij de proefnotities.

Wat ik ontzettend leuk vind aan het boek is dat het werkt met icoontjes van de wifi en met veel plaatjes, het doet me denken aan mijn andere fijne wijnboek van Winefolly, beelden blijven hangen, teksten veel minder.

Het fijne is dat je ook leert hoe je een wijn kan beoordelen de volgens de CACHET methode: Concentratie Afdronk Complexiciteit Heb ik een klik met deze wijn? Evenwicht Typiciteit

Dus mijn gilde weet nu hoe het wel kan, nu nog de praktijk, volgende keer oefenen, ontzettend veel zin in!

Het boek is makkelijk te bestellen bij bol.com. de prijs is € 29,95

Enne, terwijl ik dit blog oplaad, is mijn wijnenergie enorm aan het toenemen, als mijn  behandeling blijft werken zal ik zeker doorgaan met wijn, ik voel het: het zit in mijn DNA.

Fijne zomer allemaal!