Dit is Mission Hill Family Estate in West Kelowna, gelegen aan het meer Okanagan.

We worden hartelijk verwelkomd door Bram Bolwijn, een Nederlandse sommelier die enthousiast roept: “jullie zijn mijn eerste groep nederlanders”. Hij geeft ons een glas 2017 Reserve Sauvignon Blanc, heerlijk citrus; limoenschil, Granny Smith, een sappig glas met unieke view op het meer.

Het estate is in 1981 gekocht door Anthony von Mandl, tot 1996 kocht hij druiven in om wijn te maken, vanaf die tijd eigen wijngaarden op Mission Hill.

Mission Hill heeft hij wijngaarden in vijf gebieden in Okanagan en gaat voor kwaliteitswijnen, heeft zes internationale wijnmakers in dienst en Michel Roland is een van zijn adviseurs.

Ook werkt hij nauw samen met het geroemde Antinori

De wijnbedrijven Cedar Creek en Martins Lane zijn ook van Mission Hill, de eerste hebben we de dag ervoor bezocht.

Het eerste succes was de winnende chardonnay uit 1992 bij 1994 International Wine and Spirit Competition.

We lopen over het landgoed, een van de mooiste van onze reis by far, en gaan de kelder in, daar proeven we Cabernet Franc uit het vat, de wijn is geconcentreerd, heeft lengte en is zeer fruitig, met mooie zuren, waw nu al heel erg mooi.

Bram vertelt over zijn icewine avontuur. Op kerstavond 2017 heeft hij de druifjes geplukt in de wijngaard, hij stond tot aan zijn knieën in de sneeuw en had het loeikoud, “nooit meer” zegt ie.

In de kelder liggen meer dan 7000 vaten te rijpen, de druiven zijn hoofdzakelijk cool climate druivenrassen, Riesling Chardonnay en Pinot Noir, het is daar koeler dan aan de oostkant van het meer.

Mission is een ‘prestigewinery’ wil grote complexe wijnen maken, en heeft 6 internationale wijnmakers in dienst waaronder de bekende Michel Roland als adviseur, en werkt samen met Antinori.

Na het bezoek aan de kelder gaan we naar een mooie tasting room en proeven we twee icoonwijnen: Prospectus Pinot Noir 2013 en Oculus 2014, beiden uit een bijzonder glas: Gabriël.

Het lijkt alsof we uit een Zaltoglas proeven, superlicht, en alles we je ervaart is de wijn zelf, de wijn ‘zweeft’ als het ware in je glas.

De wijnen van Mission Hill zijn uitermate hoog van kwaliteit, intens, complex veel structuur en gelaagd, met lengte, zo wil je in de ochtend wel proeven!

Daarna neemt Bram ons mee naar de Chagall room, een soort van kerk, waar een prachtig gedekte tafel staat.

We gaan vijf gangen wijndrinken met eten!

Bram Bolwijn vertelt bij elke gang over de wijn, de gerechten zijn verrassend, de wijnen passen perfect erbij, alles klopt gewoon, en vooral de koolzaad-olie met het maisbrood is echt geweldig. Hoe vaak wordt eerst de wijn genoemd op de menukaart en komt daarna het gerecht?

Tijdens de lunch gaat Onno achter de vleugel zitten en speelt She, You are so Beautifull to me en Desperado, we zingen mee en zijn intens gelukkig om bij het mooie Mission Hill te mogen zijn.

Tjalke en Annelies scoren nog twee flesjes Icewine uit de wijngaard waar Bram heeft staan zwoegen, voor Ruud en Cees als bedankje, en we lopen goed om ons heen kijkend het landgoed uit, met weer heel veel foto’s en geuren en smaken in ons notitieboekje en mobiel.

Het was een hemels bezoek daar bij Mission Hill.