Dit is Nyhavn, het mooiste straatje wellicht van Kopenhagen, hier begon het avontuur op de Silver Spirit het schip waarmee we naar de Noordkaap zijn gevaren.

Het verhaal gaat over een vaartocht met focus op gastvrijheid, het grote genieten, heerlijk eten en mooie wijn.

Vier jaar geleden zijn we ook met het schip op cruise geweest, de Mediterranee gedaan, dit keer 15 dagen, naar het verre noorden van Noorwegen.

We kiezen voor Silver Sea omdat we naar de Noordkaap willen varen, en het vaarschema ons aanspreekt….en het belangrijkste is dat we weten dat we hier met ultieme luxe te maken hebben.

Het schip, de Silver Spirit heeft een totale make-over gehad, er is een stuk tussen gezet, 20 meter erbij, 30 suites extra en grotere publieke ruimtes, het was zijn vijfde vaart, en alles was nieuw.

We schepen in in Kopenhagen, na een heerlijke wandeling door de oude stad, hadden onze bagage al geparkeerd bij het schip.

“would you like to have lunch this afternoon?”, dat was het eerste wat de vriendelijke dame aan de receptie vroeg bij aankomst, natuurlijk willen we dat!

Wij gaan naar La Terrazza, een absoluut vernieuwd restaurant, meer allure, meer keuze en nog mooier ingericht.

Ons eerste glas wijn was Champagne Heidsieck Monopole, en wij klinken op een mooie vaart.

Hoofdsommelier Frank Ebbens komt naar ons toe en hoe leuk is het om een Nederlandse wijnman te hebben om mee te sparren.

Chef David Bilsland is aan boord gekomen om ons culinair bij te scholen, het thema van deze cruise is L’École des Chefs by Relais & Châteaux

De cosmos zorgt ervoor dat wij ouwe bekenden ontmoeten waar we eerder mee gecruised hebben en het plezier begint, we varen richting Noorwegen, vlak langs Zweden, het weer is mooi en de zee glad.

Onze suite is ruim, alle hutten zijn vanaf 30m2 en hebben een raam of balkon, de grootste is 87m2.

Grote badkamer met bad en aparte regendouche, mooie marmer met porselein wastafelmeubel waar je alles zeevast kan opbergen, een inloopkast en heerlijk bed met kussens naar keuze. Een ruime zithoek en een groot raam waar je de zee goed ziet. Flatscreen TV met veel keuzekanalen én films, ook eentje waar je de route van het schip op kan volgen,

De butler meld zich en vraagt welke badprodukten we willen en welke wijn, champagne, softdrinks. We besluiten geen wijn te drinken in de suite, en bestellen thee iedere ochtend om 8 uur, iedere suite heeft een eigen butler.

Er hangen mooie Etro badjassen en ik test de badslippers, de fijnste ooit.

We eten in Indochine, het nieuwe  Aziatische restaurant, ons eerste diner; ik kies alles met vis; garnaal en kingcrab, de sommelier stelt voor om Riesling te drinken, wat een goed idee, een mooie gerijpte van Weinhaus Ress, gaat prachtig met de pittige smaken van onze gerechten.

Verder aan boord van Silver Spirit heb je in totaal acht restaurants, waar je de hele dag kan eten en drinken, plus roomservice 24 uur.

Ons lievelingsrestaurant is  Atlantide, het voormalige Restaurant. Je kan er ontbijten lunchen en dineren, erg mooi ingericht met pluche armstoelen, dikke gordijnen en marmeren vloeren en pilaren.

Villeroy en Boch servies, Mepra bestek en prachtige glazen onderborden, en onwijs veel ‘tweetjes’ om romantisch te dineren.

Alle ‘instapwijnglazen’ zijn van Stölze, wanneer je een fles bestelt van de Conaisseurwine list krijg je een karaf, om meer lucht aan de wijn te geven, en prachtige Riedel glazen van Frank de hoofdsommelier.

Wijnen zijn allemaal goed, je kan kiezen wat je wilt drinken, alle werelddelen zijn vertegenwoordigd, iedere dag worden nieuwe flessen aangeboden, het varieert van een mooie Ripasso of Roero Arneis uit Italië tot knisperend Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland, Malbec Argentinië, Chenin uit de Kaap, goede Languedocs, spannend Spanje, tot de wijnen die in je bucketlist staan als Krug en prachtige oudere Bordeaux wijnen, de laatste tegen een soort van inkoopsprijs, we betaalden $65 voor Branaire Ducru 2008, en $140 voor Corton Charlemagne 2011.

Cocktails zijn zeer de moeite waard om te bestellen, ervaren bartenders staan te shaken en te stirren, ik merk dat ik geen zoete drankjes lust en bestel af en toe een cocktail met tequilla, gin of wodka, met zout en of limoen.

De hele cruise is doordrenkt van gastronomie, we krijgen kookworkshops en wijnproeverijen, en de crew is goed getraind om alles piekfijn uit te leggen en met goede timing te serveren.

Ik bedenk dat ik nooit meer uit eten kan na deze reis;

Je komt binnen bij het restaurant, binnen drie minuten zit je aan tafel, dan komt de ober met water, ‘still or sparkling’? de sommelier erachteraan met twee wijnen, warm brood en lekkere olie worden gereserveerd, en de menukaart aangeboden.

Of je één of vijf gangen kiest, alles is mogelijk, ik nam vaak ‘small portions’, je stoel wordt aangeschoven, ze kennen je naam, je wordt als vorst behandeld.

Gastronomie en hospitality zijn de sleutelwoorden, voor meer info over de andere restaurants wil ik graag het artikel van Janice Henderson noemen, zij is journalist, en erg een leuk mens, haar artikel over deze reis is gepubliceerd op Cruise Critic.

De heenreis naar de Noordkaap verliep goed, we hebben mooie havens gezien en prachtige fjorden, toen we op het noordelijkste puntje van Noorwegen stonden voelden we ons rijk, en de vaart erlangs nog dankbaarder, wat een prachtige reis!

De terug reis verliep anders, veel wind, hoge golven, we moesten ons vaarschema wijzigen, de crew van silver Spirit is uiterst professioneel om een mooi aangepast programma te maken, Moss Hills de cruisedirector heeft samen met captain Palmieri gezorgd voor een prachtige invulling van extra zeedagen.

Voor meer info zie de site van Silver Sea en voor inside informatie mag u mij mailen.