Voorjaar 2020, we mogen niets meer doen in deze heftige crisis, het virus heeft ons in bedwang, we worden geconditioneerd door de overheid; houd afstand, blijf thuis, ga niet in het OV, en was je handen.

Wat mis ik mijn wijnreizen, wat zit ik te snakken naar bezoek aan mooie wijngaarden, aan gesprekken met wijngaardmensen en wijnmakers, ik wil gaan, kan niet wachten, heb een trip uitgezet in mijn hoofd, Ahr, Moezel, Elzas en Champagne. Het reisplan ligt klaar om te gaan.

Schakelen dan maar, waar kan ik wel naartoe?

Wisten jullie dat Nederland 170 commerciele wijngaarden heeft? Totaal 240 hectare aan wijngaard. En dat de kwaliteit van de wijnbouw door de klimaatverandering enorm toeneemt?  De lentes, zomers en herfst zijn warmer dan ooit, dit betekent dat de wijnstokken beter kunnen groeien, minder last van schimmels hebben, wel van ….langer rijpen, meer aroma’s en hogere suikers hebben en daardoor betere wijnen kunnen maken.

Gisteren ben ik op de fiets gestapt en met Jaap naar Wijndomein De Koen gegaan, een half uurtje fietsen vanaf Bergen…Een afspraak met Pieter de Boer, eigenaar en oprichter van De Koen, de wijngaard is in 2003 gestart.

De locatie is het Rijk van Duizend eilanden in Zuid Scharwoude, dit perceel lag wat hoger en werd de Koen genoemd.

De wijngaard is 2 hectare, de druivenrassen zijn allemaal hybride; geënt op een Amerikaanse onderstam, die ongevoelig is voor druifluis, de Phyloxera Vastatrix.

Druivenrassen: Solaris, Rondo, Marechal Foch, Cabernet Cortis, Phoenix, Souvigner Gris en Muscaris. De moderne druivenrassen zijn ontstaan uit kruisingen, waarna steeds een selectie is gemaakt op basis van resistentie. dat is de reden waarom het 100 jaar heeft geduurd voordat er goede meeldauw resistente rassen waren.

Ieder ras heeft zijn eigen rijtje, mooie elsthagen zorgen voor genoeg beschutting, de rijen staan in noord-zuid richting zodat alle trossen of ochtend- of middagzon krijgen.

Bodem is zware klei, dus drainage is belangrijk.

Bedreigingen: de suzuki fruitvlieg en galmijt, insecten in de wijngaard en natuurlijk het weer, zeker tijdens de oogst.

Wijnmaken: de meeste druiven rijpen na de alcoholische vergisting  in roestvrijstaal, sommigen rijpen daarna op hout, witte wijn op vaten van 500 liter, de rode wijn in brique van 225 liter, de dessertwijn van Muscaris wordt gemaakt door het laten indrogen van de druiven, waardoor de suikers oplopen en je zoete wijn kan maken.

Soorten wijn: mousserend, witte wijn; zelfs een houtgerijpte, rosé, rood, met en zonder houtrijping, dessertwijn, een soort van grappa, een likeur en ook druivensap met prik.

De dessertwijn is uitverkocht, deze wijn heeft jarenlang hoge onderscheidingen gekregen, ‘Nagenieten’ heet deze, wat een mooie naam.

Het bezoek van zaterdag 16 mei:

De loten waren mooi uitgelopen, kleine trosjes al zichtbaar, sommige wijnranken hadden vorstschade, het heeft gevroren op 12 mei, Pieter kreeg een alarm midden in de nacht, moest zijn bed uit om de regeninstallatie aan te zetten, en laagje water beschermt tegen vorst.

De wijngaard zag er super verzorgd uit, Pieter werkt met vrijwilligers die iedere woensdag komen om te helpen met van alles; maaien, mest aanbrengen, aanbinden van de takken, uitlopers weghalen, opgroeiende takken geleiden tussen de draden, bladwand openhouden, snoeien en uiteindelijk de pluk met de hand. 

Wijnbouw is niet romantisch, is gewoon keihard werken.

Ik voel dat deze man een enorme liefde heeft voor zijn stukje grond, en hij is trots op zijn druivenranken en het uiteindelijke resultaat. Stan Beurskens, Nederlands bekendste wijnmaker, is zijn adviseur in deze, want als wijnmaker moet je iedere keer de juiste beslissing nemen, en vooral de goede timing kiezen.

Na het bezoek aan de wijngaard koop ik flessen wijn, we gaan ze samen proeven met het Wijngilde van Bergen, tijdens een online proeverij en ik ben razend nieuwsgierig naar de geuren en smaken van de hybride druivenrassen.

Koen van der Plas, Nederlands topsommelier, heeft deze wijngaard in zijn boek Wijn & spijs uit NL vermeld, het boek is uitverkocht helaas, zodra het weer te koop is ligt het open in mijn wijnhuis.