Twintig jaar Commanderie de la Montagne, en dat gaan we vieren!

Deze wijnclub is in 1999 opgericht en onderdeel van het Nederlands Wijngilde.

De allerleukste wijnclub uit Bergen kiest de wijnlounge van ’t Fnidsen in Alkmaar om hun leden en aanhang te laten genieten van wijn en spijs.

’t Fnidsen is een hotel-restaurant-wijnlounge in het autovrije straatje, het oudste stukje Alkmaar met een prachtig assortiment wijn en een goede verfijnde keuken.

We kleden ons feestelijk en worden ontvangen door Toni en Sam, die ons een glas cava Pere Ventura Primer Brut aanbieden.

Fijne mousse, de neus heeft amandel, citrus toast en bloemen, de smaak is fris, en licht in je mond, de mousse is romig, geroosterde amandel, limoen en pietsie zoet, lekker glas om te starten.

We gaan aan tafel en schuiven naast elkaar aan de mooi gedekte tafels en krijgen een speech van wijnmeester Hans Schouten die ons vertelt over het reilen en zeilen van deze wijnclub.

Niels Dijkstra, ons erelid heeft de wijnen gekozen en legt uit wat we kunnen verwachten.

Eerste gerecht is tonijn, op drie manieren: furikake en tosadashi, ik zie tartaar en heel kort tonijn om en om gegrild, ik proef mierikswortel en verse vis, erbij een glas Picpoul de Pinet van Domaine Castelnau 2018.

De neus heeft tropisch fruit, bloemig; brem en  jodium, de smaak heeft lycee en witte bloesem, duidelijk een warm jaar, mist een beetje een zuren die Picpoul zo zilt en droog maken daar in Zuid Frankrijk.

De volgende gang is met venkel, zalm, kokkeltjes, aardappel en beurre blanc. een heerlijk gerecht spannend in de contrasten, de wijn erbij was Esporão Reserva Branco 2018.

De neus heeft  perzik, mandarijn, citroen en grapefruit, de smaak is vol  duidelijk hout en lage zuren, specerijen, toast, vanille en weer dat steenfruit. lange afdronk. de match was ok, ik zou een wijn met meer spanning hebben gekozen, miste de zuren bij dit gerecht.

 


We wisselen van plek, de heren staan op en gaan aan anderetafels zitten.

We krijgen een hertje, rosé gebakken, met knolselderij, radicchio, spruitjes en rode port jus. Het hert is geheel in de keuken gekomen, via een jager uit de buurt, een Westfries hert zeg maar. ik heb zelden zo’n zacht stukje wild gegeten, verrukkelijk!

Er komt rode wijn aan tafel, en wel een Shiraz uit Australië; D’Arenberg Footbolt Shiraz 2018.

De neus heeft zwart fruit, braam en bosbessen, specerijen als kaneel en exotische kruiden. Volle wijn, op het fruit gemaakt, goede spanning tussen zoet en zuur en een prima match met het gerecht.

Het dessert at last! ik kan niet meer na al dat heerlijks…een stukje chocoladetaart met quenelles van mokka, chocolade en caramel….wat een intensiteit in de smaken…gelukkig is er een elegante wijn bij met frisheid La Sourcerie Patrimoine Coteaux de Layon 2018.

De wijn heeft een neus van appel, rabarber en rijpe peer, én honing. De smaak is halfzoet, prachtige zuren, caramel, honing. jonge wijn uit de Loire, die matcht bij het dessert.

Na het dessert is de avond ten einde, we bedanken de crew en de organisatoren, Hans en Niels en eigenaar Martijn en lopen langs de mooie pandjes met kerstverlichting naar de taxi van Zwart die ons veilig thuisbrengt.

Wat een fijne wijnclub is het Commanderie, ik kijk uit naar de proeverijen van 2020.