“Engelse wijn? of Britse wijn, is dat niet zuur, duur en dun?” 

Als bestuurslid van het leuke wijnclubje van Bergen durf ik dit thema aan, ik vraag Margot van Lieshout, ambitieuse WSET 4 student , 9 juli in te plannen om over Engelse wijn te komen praten en ons te laten proeven.

Zij is een opstormend wijntalent met een groot gave origineel te schrijven, uitstekend te proeven en kennis van retail in de wereld wijn-en spijs

Happy Margot vóór de Masterclass

Dit is mijn tekst uit Instagram:

Een prachtige avond door wijntalent Margot van Lieshout over Engelse wijn.
Bij mijn wijnclub Commanderie de la Montagne in Bergen.
Alle aspecten over Engelse wijn werden behandeld in een uitgebreide masterclass.
Geschiedenis, klimaat, bodem, ligging, druivenrassen, wijnbouw, wijsmaken, de markt, de prijzen.
We hebben zeven supermooie wijnen geproefd met matchende kazen van Marqt.
Margot’s vele bezoeken aan de engelse wijnbedrijven zijn het bewijs dat Engeland de moeite waard is om wijn te kunnen maken, de bodem heeft hetzelfde profiel als Champagne.
het klimaat is ruiger, het is ietsje koeler, en de wijngaarden kleiner.
Wijnbouw en wijnmaken is kostbaar, hoge lonen, dure inversteringen, maar de gekke druivenrassen als Reichensteiner, Schönburger en Würzer, Bacchus om ‘stille’ wijn te maken en de Pinot Noir en Chardonnay die uiterst goed mousserende wijnen geven.
De dessertwijn met botrytis van Ortega was de grande finale, met een gerijpte Stilton!

Leden commanderie de la Montagne vol aandacht bij de masterclass

Dit waren de wijnen:

Wijnlijst Masterclass Engelse Wijn juli 2019

Drie sparkling wines, drie stille witte waaronder een orange wijn, een blanc de noir en een wijn met drie gekke druiven nummer twee op de lijst, en een botrytis dessertwijn.


Ik doe altijd een engelse tekst erbij op Instagram


A wonderful evening by talented Margot van Lieshout about English wine.
At my wine club Commanderie de la Montagne.
All aspects covered in an extensive masterclass.
History, climate, soil, location, grape varieties, viticulture, delusion, the market, prices.
We have tasted seven super- very good wines with matching cheeses from @Marqt.
Margot’s many visits to the English wine companies are proof that England is worth making excellent wines, the soil has the same profile as Champagne.
The climate is rougher, it is slightly cooler, and the vineyards are smaller.
Viticulture and winemaking are expensive, high wages, expensive investments, but the crazy grape varieties such as Reichensteiner, Schönburger and Würzer, Bacchus and the Pinot Noir and Chardonnay that give extremely good sparkling wines.
The dessert wine with Ortega’s botrytis was the grande finale, with a matured Stilton! 

De kazen van Marqt, dit een zalige gerijpte Stilton

Nog even een aantal zaken op een rijtje:

Ligging vanaf 51 graden noorderbreedte, maritiem klimaat door de golfstroom.

Totaal aan wijngaard: meer dan 2500 hectare.

De klimaatverandering is in het voordeel, voorjaarsvorst en vruchtzetting kunnen lastig zijn, daarentegen een lang groeiseizoen.

Kleine wijngaarden, hoge kosten, wordt vaak gebruikt gemaakt van elkaars apparatuur.

Veel druiventelers verkopen hun druiven aan grote wijnbedrijven.

Druivenrassen: Bacchus, Huxelrebe en Phoenix, Reicehnsteiner en Seyval Blanc wit, Ortega als zoete witte wijn, Dornfelder en Rondo, laatste een hybride wat ook in Nederland groeit. Pinot Noir, Meunier en Chardonnay voor de mousserende wijnen.

Wijnbereiding chaptiliseren, toevoegen van suiker aan de most, is toegestaan.

Wijnstijlen: meestal wit, geen hout, laag alcohol, hoge zuren. 85% is sparkling wijn, met tweede vergisting op fles, methode traditionelle.

Markt bijna 4 miljoen flessen verkocht in 2017, productie loopt op door aanplant van nieuwe wijngaarden.

#englishwine #wsetdiploma#passionforwine #margaretwine@marqt #denbieswineestate#litmuswines #bolneywineestate#commanderiedelamontagne#nederlandswijngilde #winelovers#wineblogger #winefluencer#someoflynn #bergennh #wijnclub#wijntalent #wineandcheese