Gebruiken jullie een wijngids als je wijn koopt?

Hoe kies je wijn in de supermarkt?

Wie bepaalt wat lekker is?

Die vragen krijg ik altijd te horen tijdens de cursus, tijdens een borrel, eigenlijk is dit de rode draad bij de keuze van de wijn.

supermarktwijn van Leclerc in Frankrijk, kijk wat je daar kan kopen!

Ik ben benieuwd naar de uitkomst van de proeverij van 4000 flessen door drie Masters of Wine die in het College Hotel plaatsvond eind juni.

Cees van Casteren heeft Job de Swart en Frank Smulders erbij gehaald om een selectie te maken voor de wijngids met de 400 beste wijnen tussen de €10 en €25.

Zij zijn superproevers, hun kennis en ervaring is goud waard, daar kan geen enkele marketeer tegenop, hun uitkomst wordt de nieuwe Parker Rating, de Grote Hamersma, vinpressionist Hubrecht Duijker honderdan bloggers en wie er nog meer veel van wijn denkt te weten.

Cees van Casteren met dochter Emma op dag vijf, nog duizend flessen te gaan

Master of Wine mag je jezelf niet zomaar noemen, hier gaat een hele zware wijnopleiding aan vooraf.

Deze hoogst haalbare titel in de wijnindustrie is vooralsnog nog maar drie keer uitgedeeld in Nederland.

Wereldwijd zijn er 382 wijnmakers, wijninkopers, schrijvers en wijnleraren die zich Master of Wine mogen noemen.

Ik doe de studie een stapje lager, en of ik ooit deze titel zal behalen?

Nederlandse wijngidsen door invloedrijke wijnschrijvers

 

De wijnhandel wil zijn eigen wijn verkopen, de supermarkt koopt scherp in en wil de oudste jaren kwijt, de wijnschrijvers krijgen betaald voor ieder artikel over wijn.

En de internetsites als Wine-searcher en Vivino proberen ook wijn via die kanalen te verkopen.

Het is nooit objectief dus.

Gall en Gall heeft een smaakprofielen app, heel handig om te kiezen kopen

Hoe kies je dan goede wijn?

 1. Maak een dagboek met je foto’s van je gedronken wijn, maak een foto van de fles zet hem in een map of gebruik Vivino, daar staat een datum bij, en een goede foto, en je kan een krabbel maken van je wijn en wat je erbij at.
 2. Pak een notitieboek, een mooi notebook, of een echt “tasting journal” van de Structuurjunkie Cynthia of in het engels als je WSET doet, van Winefolly.
 3. Aanbiedingen kan je doen, er is altijd wat mee, of de wijn moet op, of er is teveel van ingekocht. Goedkoop kan erg duur worden als de wijn niet lekker is.
 4. Kies een wijn bij je maaltijd, er is niets leukers dan een mooie combinatie van wijn en spijs, ik heb het boek van Peter Klossen en Angelique Schmeink gekocht, je kan ook op internet werken met Winestein, een gave app die direct advies geeft.
 5. Koop nooit heel veel flessen van dezelfde wijn, proef eerst, ga naar proeverijen van je lokale wijnhandel, van Perswijn, kies je fles, maak een notitie en sla dat op.

  Tasting Room van De Veranda van Wijncursus Amsterdam

 6. Doe een wijncursus! Hoe leuk is het dat je een echte wijnproever/wijnkenner wordt? Hoe meer je weet van wijn hoe meer je wijn kan waarderen. Investeer erin en je groeit in kennis waardoor je beter kan kiezen.
 7. Durf iets nieuws te kiezen, test een andere druif, je weet nooit of ie bij je past, ga het avontuur aan om te leren.
 8. Kies wijnen uit de oude wereld en de nieuwe wereld, Europa en buiten Europa, zoals Verenigde Staten, Zuid Amerika, Zuid Afrika Australia en Nieuw Zeeland. vergelijk bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc uit de Loire, Frankrijk met eentje uit Marlborough, Nieuw Zeeland.
 9. Maak een wijnclubje met je vrienden, deel de flessen, zo kan je meer proeven en er samen naar kijken, samen wijndoen is het leukst!
 10. Koop een goedkope en een dure fles, proef ze blind, laat iemand anders ze inschenken.

Dus er is veel aanbod, wil je verder met wijn ga in de structuur zitten, maak plaats om je wijngeheugen op te bouwen, en vooral geniet van elke slok en elke fles, want wijn komt uit een wijngaard gemaakt door vakmensen

De wijngids van Cees van Casteren komt eind 2019 uit.