Soms wil je het allerbeste uit een wijnland, en hoe kom je bij die wijn?

Ieder jaar in oktober wordt in Zuid Afrika een speciale wijnveiling gehouden: de Cape Winemakers Guild Auction.

Zondag 8 september mocht ik een aantal CWG-wijnen proeven samen met Niels Verburg Luditte  en Carl van der Merwe van de DeMorgenzon.

Udo Goebel organiseerde de proeverij, gaat persoonlijk naar de veiling in Stellenbosch 5 oktober om de wijnen aan te kopen.

Het proevende gezelschap was een mix van sommeliers, pers, handel en influencers.

Het event “Ontdek Zuid Afrika” werd georganiseerd door Perswijn, in samenwerking met WOSA en dit keer was de locatie Strand Zuid, een fijne buitenplaats zeg maar van het Rai complex.

We hebben achtien wijnen geproefd:

Beginnen met drie verschillende chenins, daarna twee blends, dan drie chardonnays, en een bijzondere wijn van Andrea Mullineux, een chardonnay die zij vijf jaar in het vat heeft laten rijpen: Radicales Libres Chardonnay 2014.

Rood; een verrassende grenache noir van Luditte, die man maakt altijd syrah, een mourvèdre, enkele Rhône stijl blends, paar krachtige shiraz wijnen, een schitterende pinotage van Kanonkop en twee bordeaux-style blends.

Wat mij opviel is dat de wijnen elegant zijn en minder zwaar overkomen.

De oneven jaren hebben mijn voorkeur, 2018 was een jaar met hevig watertekort, en 2014 had regen tijdens de oogst.

Over het Cape Winemakers Guild:

Om lid te zijn van de CWG moet je gevraagd worden en een portfolio hebben dat je een goede wijnmaker bent.

Er zijn vier en veertig leden en zij maken ieder jaar één speciale cuvée voor het CWG. Zo’n wijn moet je zien als de beste wat je kan maken, wat betreft druivenselectie, opvoeding en gebruik van hout, en een kleine oplage.

37 jaar geleden is het Cape Winemakers Guild opgericht door een aantal wijnmakers die meer wilden dan goede wijn maken, ze wilden meer kennis uitwisselen, en het vak van de wijnmakers verbeteren. De jongste meest juniore is de talentvolle wijnmaakster Samantha O’Keefe van Lismore wijn.

Die wijnmakers proeven dus blind met elkaar, ze doen dat tien keer per jaar.

Je moet stinkend je best doen om gekozen te worden, als je wijnen een aantal jaren niet worden gekozen dan moet je het CWG verlaten.

De 46 door het gilde tijdens blinde proeverijen geselecteerde wijnen worden op 5 oktober 2019 in Stellenbosch geveild. Een deel van de opbrengst wordt onder andere besteed aan het opleiden en coachen van jonge wijnmakers.

Wat opvallend is dat de wijnen uitsluitend op de veiling te koop zijn, je kan dus via Winematters mee bieden. en dat de oplages zeer klein zijn, het zijn prestige-wijnen.

Ik heb goed kunnen proeven, zat naar Erik van Bouchon, hij koopt veel in voor de mooie zaak in Den Haag, wij vonden niet alles zeg maaruitstekend, de wijnen koop je op bewaarpotentieel.

Mijn top drie:

Grangehurst Auction Reserve 2015 en dan een magnum kopen

De Morgenzon Gravitas 2017, grenache, syrah, Mourvèdre en petite sirah

allebei rood

Beaumont Family Wines Leo’s Whole Bunch Chenin Blanc 2017

Mocht je nou nog geen keuze kunnen maken, Udo koopt altijd extra in voor de late beslissers.

De tijd vloog om, en Perswijn mag weer terugkijken op een geslaagd wijnevent.