Alto Adige klein én groot!
Doris Vroom van Winefields nodigt mij uit voor de Masterclass van Cees van Casteren MW.
De proefruimte is licht en ruim en ik word begroet door een rasechte sudtiroolse dame die en italiaans en duits spreekt.
Alexandra spreekt vol enthousiasme over de mooie streek, en ik mijmer over onze heerlijke wintersportvakantie in Ortisei aan het bezoek aan Alois Ladeger, in Magré.
Even wat feiten op een rijtje:
Alto Adige was vroeger van Oostenrijk en sinds 1919 officieel van Italië.
Alle wijnen hebben twee namen, de duitse en italiaanse naam, wat vaak verwarring brengt
Ligging tegen de grens van Oostenrijk, de Alpen in het noorden brengen koele berglucht. De Brenner voorbij richting Bressanone, Bolzano uitlopend tot Trentino, de weg is het dal, aan weerszijden liggen de wijngaarden tegen de bergen aan.
De wijngaarden liggen tussen de 200 en 1000 meter hoogte, sommigen op terrassen, veel handwerk in de wijngaard.
Klimaat, alpine-continentaal; microklimaten door de hoogtes, de koele berglucht komt ’s middags binnen en zorgt voor verkoeling in de hete zomers.
Bodem vulkanisch en mergel
Oppervlakte slechts 5475 ha, kleine percelen, veel eigenaren die naast druiven ook groente en fruit kweken.
Druivenrassen 60% wit, Pinot Bianco, Gewurztraminer, Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon Blanc Müller Thurgau, Kerner, 40% rood Vernatsch, Lagrein, Blauburgunder, Merlot, Cabernet Sauvignon en Franc.
Verder in Alto Adige staan veel fruitbomen, vooral appels.
0,8% van de totale wijnproductie van Italië, dus minder dan 1 procent.
Vroeger ging alles naar de Coop, iedereen bracht daar zijn druiven, nu zijn de druiventelers eigenaar en wordt samen wijn gemaakt, 70% van de wijnen worden in 12 cooperaties gemaakt, 65 bedrijven zijn daarbij aangesloten. 25% wordt geëxporteerd.
De meeste DOC’s per oppervlakte van het land, en de meeste onderscheidingen door Tre Bicchieri van Gambero Rosso.
Cees is duidelijk fan van Alto Adige en vertelt dat we ook kaas en spe(c)k gaan proeven, die beiden ook een keurmerk van herkomst hebben.
We proeven 6 witte wijnen, en 3 rode, helaas is de Vernatsch, ergens anders beland.
De witte wijnen
Pinot Bianco Tyrol 2017 Winery Meran; steenfruit, rijpe appel, mineraal; kalk, noten hoge zuren lengte
Pinot Grigio Penóner 2017 Cantina Kurtatsch; citrus, groene kruiden; kamille, mineraal, kalk, krisp, zilt lengte
Kerner Aritstos 2017 Valle Isarco DOC, floraal; rozen, limoen, basilicum, beendroog, ragfijne zuren elegant
Sauvignon Blanc Riserva 2016 Cantina Bolzano; citrus, tomaatsteeltjes, kalk beendroog, iets meer structuur dan de Kerner
Sauvignon Blanc Oyell 2016 Laimburg Winery; vuursteen, limoen, tomaatsteeltjes , iets dikker dan de eerste SB.
Deze SB’s zijn uniek: je hebt Loire, Steiermark, New Zealand sauvignons, de Alto Adige stijlen zijn zo anders, zo droog en schoon, bijna vloeibare berglucht.
Gewürztraminer Nussbaumer 2017 Cantina Tramin; rozen, lychee, nootmuskaat, kaneel, vol en geurig, echt een traminer
De rode wijnen
Pinot Nero Trattman 2016 Cantina Girlan, kers, zwarte bes, kruidig, iets zwoel
Pinot Nero Matan 2016 Pfitscher rode kers, pruim, bosbes, rokerig mooie zuren, lengte
Lagrein Riserva Abtei Muri 2016 Muri Gries Cellar, krachtpatser, donkere kleur, veel zwart fruit, drop, oolong thee, hartig.
We eten het speck, de kaas en de appels, en genieten van de combinaties met de wijnen, vooral de Pinot Nero Matan met het rokerige van het speck jammy!
Cees heel erg bedankt voor de Masterclass, Winefields voor de mooie accomodatie en de dames voor het concept, Alto Adige is klein, maar groots in wijn en locale producten.
Heimwee naar onze wintersportvakantie in Ortisei, deze foto met de Vernatsch van Alois Ladeger, en het heerlijke speck!
Geef een reactie